Dünyada En Çok Konuşulan Diller Hangileridir?

Dil, bir ulusun en temel iletişim aracıdır. Dile dair merak edilen sorulardan biri de dünyada en çok konuşulan diller hangileridir?

DÜNYADA EN ÇOK KONUŞULAN DİLLER HANGİLERİDİR?

Dünyada sayısız toplum, kültür ve inanış vardır. Hepsinin de kendine özgü dilleri mevcuttur. Pek çok toplum pek çok farklı dili konuşur. Bazı diller de pek çok toplum tarafından anadillerinin haricinde konuşulur. Anadilleri haricindeki dilleri konuşan toplumlardan bazıları da sömürü ülkelerinin halklarıdır ve bu yüzden ülkelerinde sömürüldükleri ülkenin dilini de anadilleri gibi iyi bilirler.

Bunların haricinde çeşitli olumsuz durumlardan ötürü de pek çok dil artık ölüdür, konuşanı bir kişi dahi kalmamıştır, bazıları da ölmek üzere olan diller arasına girmiştir, teorisyenlere göre ölmek üzere olan dillerin de gerekli çalışmalar yapılmazsa yakın gelecekte tamamen biteceği hipotezi hakimdir.

Bu yazımızda dünyada en çok konuşulan dillerin hangileri olduğunu ele aldık. Buna göre maddeler halinde dünyada en çok konuşulan dilleri aşağıda sıraladık…

1 – Mandarin Çincesi yaklaşık 1.1 milyar konuşan sayısıyla dünyada en çok konuşulan diller arasında birinci sırada. Çin, Singapur, Tayvan gibi ülkelerin yanı sıra dünyada Çin toplulukları tarafından kullanılıyor.

2 – Yaklaşık 460 milyon konuşucu sayısıyla ikinci sırada İspanyolca yer alıyor. İspanya’nın dışında Arjantin ve diğer Latin Amerika ülkelerinde ve Filipinler’de kullanılan İspanyolca pek çok ülkenin resmi dili olmakla birlikte bazı ülkelerin de ikinci dili olarak öğretiliyor.

3 – Evrensel dillerden biri de İngilizce üçüncü sırada yer alıyor. Yaklaşık 375 milyon kişinin anadili İngilizce. 1.5 milyar kişi tarafından konuşuluyor olması da İngilizceyi evrensel bir dil haline getiriyor.

4 – Nüfus bakımında son derece kalabalık olan Hindistan’da konuşulan Hintçe de yaklaşık 340 milyon kişinin anadili. Toplamda da 600 milyon kişi tarafından konuşuluyor.

5 – Arapça ise yaklaşık 310 milyon kişi tarafından Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde konuşuluyor.

6 – Bengalce dilinin de yaklaşık 230 milyon kişi tarafından konuşuluyor oluşu ilgi çekici. Bangladeş ve Hindistan’ın Batı Bengal bölgesinde bu dil konuşuluyor.

7 – Portekizce yaklaşık 220 milyon kişi tarafından konuşuluyor.

8 – Birleşmiş Milletler’in resmi dillerinden biri olan Rusçanın yaklaşık 154 milyon kişi tarafından anadil düzeyinde konuşulduğu, 258 milyon kişinin de toplamda konuştuğu biliniyor.

9 – Yaklaşık 125 milyon kişi tarafından konuşulan Japonca da kültürel olarak önemli bir yere sahiptir.

10 – Penjabi (Pencapça) da kullanım alanı Hindistan ve Pakistan’ın Pencap bölgelerinde yaklaşık 100 milyon kişi tarafından konuşuluyor.

Son söz olarak: her dil önemlidir, dil biterse o dili konuşan toplum da ölür.

Yaşam Haberleri