Günlük Yaşamı Kolaylaştıracak İpuçları

Günlük yaşamı kolaylaştıracak ipuçları her kişiye göre değişkenlik gösterse de, bazı özellikli başlıklar vardır ki yüksek ihtimalle hemen hemen herkes tarafından kabul görmesin. İşte detaylar…

GÜNLÜK YAŞAMI KOLAYLAŞTIRACAK İPUÇLARI

Yaşam şartları, ülke gündemi, sosyolojik ve psikolojik durumlar gibi özellikli durumlar günlük yaşamı zorlaştıracak yapıları da peşi sıra getirebilir. Her kişi için zorluk ve kolaylık kavramları şüphesiz ki farklıdır. Kimine göre kolay olan zordur kimine göre zor olan en basittir ancak bazı durumlarda bazı başlıklar herkes için zorluk yaratır.

İşte bu gibi zorluklarla başa çıkıp günlük yaşamı kolaylaştıracak ipuçlarından söz edecek olursak şu başlıkları sıralamak mantıklı olacaktır:

1 – Planlama ve Organizasyon: Zorluk seviyesi ne olursa olsun, iş ne olursa olsun iyi bir planlama ve organizasyon işleri kolaylaştıracaktır. Planlama ve organizasyonun en temel noktası da yapılacak işlerin günlük listesini oluşturmak, takvim kullanmak ve haftalık ile aylık planlar ayarlamaktan geçer. Güne başlamadan önce basit bir yapılacaklar listesi çoğu zaman deyim yerindeyse hayat kurtacak artıları da beraberinde getirir. Özellikle karışık, karmaşık ve yoğu tempolu günlerde bu durum iyi bir aksiyon olacaktır. Gün içinde yapılacakların hatırlanması ve karıştırılmaması için takvim kullanılması işleri basitleştirecektir. Haftalık ve/veya aylık yemek planları yapmak da gereksiz gibi görünse de çoğu kişi için mantıklı olacaktır.

2 – Zaman Yönetimi: Pamodoro Tekniği ile 25 dakikalık çalışma ve her çalışma arasında 5, 6 dakikalık molalar verimliliğin artmasına etki edecektir. Erken kalkıp işlerin erken bitirilmesi için erken aksiyon almak çoğu zaman mantığı yüksek eylemlerdendir. Aynı anda birden fazla görevi/işi yapmaya kalkmamak da zaman yönetiminde eksende yer alacak başlıklardandır.

3 – Ev İşi İpuçları: Günlük ev temizliği yapmak, biriken ve daha sonra toplu yapılması planlanan ev temizliğini kolaylaştırır. Örneğin bulaşıkların birikmeden yıkanması, evin 1 hafta sorasında temizlenmesi yerine günlük çok daha kısa zamanda temizlenmesi yoruculuğu şüphesiz ki azaltacaktır. Temizlik yaparken de kimyasal ürünler yerine sirke, karbonat gibi doğal malzemelerin tercih edilmesi sağlık açısından da ayrıca önemlidir.

4 – Kişisel Bakım ve Sağlık: Uyku düzeni, hareketli kalma ve sağlıklı beslenme gibi başlıklar kişisel bakım ve sağlık ana başlığına olumlu manada hizmet ettiğinde son derece efektif bir etki yaratır ve bu durum da günlük yaşamı kolaylaştıracak ipuçlarındandır.

5 – Teknoloji Kullanımı: Uygulamalar ve araçlar, dijital detoks ve online alışveriş başlıklarının nitelikli işlenmesiyle teknoloji kullanımı başlığıyla da günlük yaşamı kolaylaştıracaktır.

6 – Finansal Yönetim: Bütçe yapma, otomatik ödeme talimatları, biriktirme ve yatırım gibi yan başlıklar da finansal yönetim başlığına hizmet ettiği taktirde; günlük yaşamın kolaylaşması üst başlığına olumlu bir hizmet gerçekleşecektir.

7 – Sanatla İlgilenme: Tüm bunların yanında sanatın ne denli iyileştirici ve göz açıcı yanı olduğunu da paylaşmak önemli. Sanatla, ne kadar çok hemhal olunursa; günlük yaşamın stresini önlemek ve önemli gibi görünen pek çok önemsiz yanını fark etmek kaçınılmaz. Bu da “daha iyi bir yaşam ve daha az stresli gün” demektir kuşkusuz.

Yaşam Haberleri