İzmir'deki Antik kentte altın sikke dolu çömlek bulundu

İzmir'in Notion Antik kentinde arkeologlar altın sikke dolu çömlek keşfetti. Bu önemli keşif bilim insanları tarafından yoğun ilgi gördü.

Bulgunun yaklaşık 2 bin 400 yıldır keşfedilmeyi beklediğini söyleyen bilim insanları büyük keşif karşısında şaşkına döndü.
İzmir'in Notion Antik kentinde ortaya çıkarılan bir küp altının Ahameniş veya Pers İmparatorluğu döneminden kalma olduğu tahmin edilirken yaklaşık olarak M.Ö 5. yüz yıldan kalma olduğu düşünülüyor.

Antik kentin merkezinde büyük bir evin altında bulunan altın dolu çömleğin uzun yıllardır keşfedilememesinin nedeni, güvenli bir şekilde korunmak istenmesi olarak açıkladı. Notion Arkeoloji Projesi direktörü Christopher Ratté'nin söylemine göre, "Muhtemelen, güvenli bir şekilde saklanmak üzere orada saklandı ve bir nedenden dolayı asla bulunamadı" dedi. Uzmanlar ayrıca büyük bir felaket nedeniyle de altınların güvenli biçimde korunduğuna dikkat çekti. Andrew Meadows, Anadolu'da bu türden başka bir define bulunmadığını ve bu bulgunun çok büyük önem taşıdığını ifade etti.

Altın sikkelerinin Manisa Salihli ilçesi sınırlarında yer alan Sandis Antik Kenti'nde basıldığı tahmin edilirken, İzmir Antik Kenti'nde sergileneceği öğrenildi.

Yaşam Haberleri