Kadınlarda işsizlik yükseliyor: "Nedeni artan bakıcı maliyetleri"

TÜİK'in hazırladığı Haziran 2024 İşgücü İstatistik raporundaki çarpıcı detaylar dikkat çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran 2024 İşgücü İstatistik raporuna göre, işsiz sayısındaki artış dikkat çekerken, toplam işsiz sayısının 3 milyon 305 bin kişiye ulaştığı öğrenildi.
Geniş tanımlı işsizlik oranında belirli bir artışın yaşandığı görülürken önceki aya göre yüzde 3,8 puan artarak yüzde 29,22'ye ulaştı.

KADINLARDA İŞSİZLİK ORANI YÜKSELDİ

Önceki aya göre istihdamda belirgin bir düşüş yaşanırken kadınların iş gücüne katılım oranlarında yaşanan azalma dikkat çekici boyutlara geldi. TÜİK verilerine göre, istihdam eden kişi sayısı bir önceki aya göre 341 bin kişi azalarak 32 milyon 522 bine geriledi. Buna göre istihdam oranı 0,6 puan düşüşle yüzde 49,3 oldu. Erkeklerdeki istihdam oranı, 66,9 iken kadınlarda ise, yüzde 32,1 olarak kaydedildi.

Kadın işsizlik oranındaki artışı değerlendiren Eleman.net CEO'su Levent Dicle, kadınlardaki işsizlik oranın artmasının nedenini bakıcı maliyetlerinin yükselmesi olarak değerlendirdi. Dicle değerlendirmesinde, "Kadın çalışanlar, artan bakıcı ücretleri nedeniyle işten ayrılmak durumunda kalıyor" ifadelerine yer verdi.

GENÇ İŞSİZLİK ORANINDA ARTIŞ

Genç nüfusta yaşanan işsizlik oranı da dikkat çekici bir hale gelirken, yüzde 17,6 seviyelerine ulaştı. Erkeklerde bu oran yüzde 14,8 iken kadınlarda 23,2 olarak kaydedildi.

ÇALIŞMA SÜRESİ UZADI

Haftalık ortalama fiili çalışma süresi rapor verilerinde yer alırken önemli bir detay göze çarptı. Haziran 2024'te çalışma süresi bir önceki aya göre, 0,1 saat artışla 44,0 saate yükseldi. Bu durum çalışma saatlerinin bir önceki aylara göre uzamasını gözler önüne serdi.

Yaşam Haberleri