Kemik İliği Ödemi Nedir? Ayakta Kemik İliği Ödemi Nasıl Geçer? Kemik Ödemi Yaşayanların Ne Yapması Gerekir?

Kemik İliği Ödemi Nedir? Ayakta Kemik İliği Ödemi Nasıl Geçer? Kemik Ödemi Yaşayanların Ne Yapması Gerekir? Detaylar haberimizde…

KEMİK İLİĞİ ÖDEMİ NEDİR?

Kemik iliği ödemi, kemiğin hücrelerinin üretildiği kemik iliğinde biriken sıvının kendisidir. Böyle bir rahatsızlık yaşandığında kemik iliğinin çevresindeki dokularda iltihap meydana gelir. İltihap şişme yaratır ve bu da ödemin ortaya çıkmasına sebebiyet verir. Travma ve yaralanmalar ile kıkırdağın aşınması ve kemiklerin birbirine sürtünmesi durumu olan osteoartit bu sorunun belirtisi olarak bilinir.

AYAKTA KEMİK İLİĞİ ÖDEMİ NASIL GEÇER?

Kemik iliği ödemi, kemik iliği şişmesi ya da iltihaplanması durumudur. Kemikte oluşan ağrıyla süreç sancılı hale gelebilir. Dinlenme, fizik tedavi, ilaç tedavisi, cerrahi müdahale ile tedavisi mümkün olabilir.

KEMİK ÖDEMİ YAŞAYANLARIN NE YAPMASI GEREKİR?

Bir müddet sonra kendiliğinden geçiyor olsa da bu sürecin tıbbi bir işleyişle ele alınması hayati önem taşır. Bu nedenle hasta, dinlenmeyi eksene yerleştirmelidir. Yanı sıra ilaç tedavisi, fizik tedavi fayda sağlayacaktır. Çok daha ciddi kemik iliği ödemi sorularında steroid enjeksiyonları veya cerrahi tedavi uygulamak çözüm olabilir. Cerrahi bir durumun uygun bulunması halinde alanında uzman doktor küçük bir operasyonla ameliyat yapabilir.

Kemik Ödemi Ameliyatı Nasıl Olur?

Kemik ödemi ameliyatında kemiğe küçük delikler açılır. Açılan delikler sonucunda ağrı ağrı ve basıncın azalması amaçlanır.

Vitamin Takviyesi

Zamanla kendiliğinden geçen bir rahatsızlık olan kemik ödeminde cerrahi müdahalenin dışında D vitamini takviyesi de kemik iliği ödemi yaşayanların deyim yerindeyse imdadına yetişebilir. D vitamini bu rahatsızlık için son derece önemlidir. Böylelikle ameliyata da ihtiyaç duyulmayabilir. Genel itibarla orta yaşlı erkeklerde ve gebeliğinin üçüncü ayında olan kadınlarda görülebilen bu rahatsızlık kronik değil geçicidir. Bu rahatsızlığın teşhisi için kan sayımı, kemik iliği biyopsisi, MR çekimi, ultrason gibi yöntemler kullanılır.

Sürecin bazen sancılı bazen az sancılı olması ve bir süre sonra kendiliğinden geçiyor olması, önemsiz olduğu anlamına gelmezken; alanında uzman bir doktor kontrolü sonrasında nasıl adım atılması gerektiğine karar verilmelidir.

Geçmiş olsun.

Yaşam Haberleri