Kış soğuk kış kıyafetlerinin fiyatları ateş pahası

Kış sezonunun açılmasıyla birlikte hazır giyim markalarında fiyatlar adeta fırladı. Kışlık giysilerin fiyatları geçen yıla göre tam iki katına çıkarken, mont, kaban ve bot gibi ürünlerdeki artış üç katı bulabiliyor.

Özellikle markalı ürünlerdeki fiyatlar dikkat çekiyor. Mont ve kaban fiyatları 2 bin liradan başlayıp 7 bin liraya kadar çıkarken, kazaklar bin liradan 3 bin liraya, kadife ve kumaş pantolonlar bin 500 liradan 4 bin liraya, gömlekler bin liradan 2 bin liraya, botlar ise 2 bin liradan 5 bin liraya kadar yükseldi. Tüketiciler, bu fiyat artışlarına sosyal medyada "Bu kış giyinmek zor" şeklinde tepkiler gösteriyor.

GİRDİ MALİYETLERİ DEĞİŞMEDİ

Türkiye Gazetesi’nden Kaan Zenginli’nin haberine göre, yüksek fiyatlara rağmen bazı mağazalarda yazlık kıyafetler için yoğun bir talep yaşanıyor. Yaz başında 2 bin lira olan kumaş pantolonlar, şimdi 500 liraya kadar düşmüş durumda, bu da alım gücünü artırıyor. Mağaza yetkilileri, “İnsanlar artık yazlık alışverişlerini yaz sonunda, kışlık alışverişlerini ise kış sonunda yapıyor çünkü yüzde 75’e varan indirimler olabiliyor” diyor.

Asgari ücret, döviz ve akaryakıt gibi girdi maliyetlerinde ciddi bir artış olmamasına rağmen fiyatların neden bu kadar yüksek olduğunu sorgulayan yetkililer, “Sezon başında tüm markalar fiyatları yüksekten açıyor, ardından kampanyalarla satışları destekliyoruz” şeklinde açıklama yapıyor.

TÜKETİCİLER İNDİRİMLERİ BEKLİYOR

Hazır giyim markalarının sezon başında iyi kazandığını belirten yetkililer, “Geçmişte enflasyon düşükken, tüketiciler yeni sezon ürünlerini almayı tercih ediyordu ancak son yıllardaki hayat pahalılığı, insanların sezon başı alışveriş yapmasını engelledi. Çoğu tüketici, sezon sonu indirimlerini takip ediyor” diye ekliyor.

SEMT PAZARLARINDA DAHA UYGUN FİYATLAR

AVM ve cadde mağazalarında fiyatlar yüksekken, semt pazarlarında daha uygun fiyatlar dikkat çekiyor. Hatta geçen sezonun kışlık ürünlerini satan esnaf bile var. Bu durum, mağaza fiyatlarına göre daha makul kalmalarına neden oluyor. Pazarcı esnafı, “Artık insanlar kıyafetlerini de pazardan alıyor. Hem kaliteli hem de ucuz. Kredi kartıyla da ödeme imkanı sunuyoruz; nakit parası olmayanlar için çözümlerimiz var” şeklinde konuşuyor.

Yaşam Haberleri