Kokusu yumurta gibi: Şifalı suyu içmek için yurt dışından akın akın geliyorlar!

Sivas'ta kendine has kötü kokusu ve tadıyla dikkat çeken su, şifa arayanların ilgisini çekmeye devam ediyor.

Sivas'ta kendine özgü yoğun kokusu ve tadıyla bilinen su, şifa arayanların dikkatini çekiyor.

Sivas'ın Ulaş ilçesine bağlı Kertmekaracaören köyü, haşlanmış yumurta kokusuyla tanınan ve şifalı olduğuna inanılan suyuyla ilgi odağı oluyor.

Yurt dışına kadar ünü ulaşan bu suyu, dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçiler bidonlara doldurup yanlarında götürüyor.

Böbrek taşından cilt rahatsızlıklarına kadar pek çok konuda fayda sağladığına inanılan bu su, haşlanmış yumurta kokusuna rağmen şifa arayanların ilgisini cezbetmeye devam ediyor.

ŞİFALI OLDUĞUNA İNANILIYOR

İlçeye 30 kilometre uzaklıkta bulunan bu köy, kokulu suyuyla şifa arayanların ilk tercihi haline gelmiş durumda. Bu suyun, özellikle cilt problemleri ve böbrek taşı gibi çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiği düşünülüyor.

Şifalı olduğuna inanılıyor. Kokusuna rağmen içiliyor ve bidonlarla götürülüyor.

YURT DIŞINDAN AKIN AKIN GELİYORLAR

Köylüler tarafından anlatılan bilgilere göre eskiden çocuklarda görülen halk arasında dabaz denilen ürtiker hastalığı olmasıyla Sivas'ta bu şifalı suyla üç gün üst ütse banyo yaptırılması sonucu çocuklarının ciltlerinin düzeldiği de edinilen bilgiler arasında yer alıyor.

Bu suyun böbrek taşına iyi geldiği de söyleniyor. Suyun ününün yurt dışına kadar ulaştığı fakat sadece Sivas'ta yaşayan köylülerin bilmesi de dikkat çeken konular arasında yer alıyor.

DABAZ HASTALIĞI NEDİR?

Halk arasında daha çok kurdeşen ve ya dabaz olarak bilinen, tıptaki ismiyle ürtiker, ciltte kırmızı plaklar şeklinde görülen, kaşıntılı, alerjik bir hastalıktır. Her beş çocuktan birisinde kurdeşen (ürtiker) görülürken, egzama, alerjik nezle ve astımı olan çocukların neredeyse yarısında kurdeşen görülmektedir.

Yaşam Haberleri