OpenAI, yeni bir yapay zeka arama motoruyla Google'a rakip oluyor

OpenAI, perşembe günü, büyük teknoloji rakiplerine yönelik bugüne kadarki en doğrudan tehdidini duyurdu: "Başlangıçtan itibaren yapay zekayı kullanan bir arama motoru geliştiriyoruz."

Şirket, insanların ChatGPT ile konuştukları şekilde bilgi aramasına olanak sağlamak için yapay zeka teknolojisini web'den gelen gerçek zamanlı bilgilerle birleştirecek olan SearchGPT'yi test ediyor . Arama motoru şu anda sınırlı sayıda kullanıcı için erken bir testte olsa da OpenAI yetkilileri, gelecekte araçları ChatGPT'ye entegre etmeyi planladığını söyledi.

Yeni özellik sayesinde OpenAI, yıllardır çevrimiçi arama pazarına hakim olan ancak Kasım 2022'de ChatGPT'yi piyasaya sürdüğünde OpenAI'nin başlattığı yapay zeka silahlanma yarışına ayak uydurmak için çabalayan Google ile doğrudan rekabet edecek. SearchGPT, geçen yıl Google ile daha iyi rekabet edebilmek için OpenAI'nin kendi teknolojisini bünyesine katan, aynı zamanda popüler olan arama motoru oyuncusu Microsoft'un Bing'i için de bir tehdit oluşturabilir.

SearchGPT ile kullanıcılar, ChatGPT ile konuştukları gibi doğal dilde soru sorabilecek ve daha sonra ek sorularla takip edebilecekleri yanıtlar alacaklar. Ancak yanıtlarını oluşturmak için genellikle eski verilere güvenen ChatGPT'nin aksine, SearchGPT şirketin "net ve alakalı kaynaklar" olduğunu söylediği çevrimiçi bağlantılarla güncel bilgiler sağlayacak.

Örneğin, şirket tarafından paylaşılan bir demo klipte SearchGPT'nin "Minnesota'da yetiştirilecek en iyi domatesler" ile ilgili bir sorguya domates çeşitleri hakkında bilgi ve "The Garden Magazine" ve "The Gardening Dad" gibi sitelere bağlantılar vererek yanıt verdiği görüldü. Araç ayrıca, kullanıcıların Google Arama sonuçları sayfalarında görmeye alışkın olduğu on mavi bağlantıya çok da benzemeyen, ilgili bilgilere yönelik ek bağlantılar içeren bir kenar çubuğu da gösterecek.

Şirket bir blog yazısında , "Web'de yanıt almak çok fazla çaba gerektirebilir ve genellikle ilgili sonuçları elde etmek için birden fazla girişimde bulunulması gerekebilir," dedi.

CNN International'in haberine göre, OpenAI arama motoru, Google ve diğerleri sohbet robotlarını ve AI tarafından oluşturulan yanıtları arama deneyimine dahil etmek için erken çabaları denedikten sonra, orijinal metin ve diğer medya türlerini oluşturabilen teknoloji olan üretken AI'yı çevrimiçi yanıt bulmanın geleceği olarak pekiştirebilir ancak AI araçlarının yanlış veya yanıltıcı olabileceğine dair hiçbir belirti olmadan yanlış bilgileri güvenle iddia etme eğilimi göz önüne alındığında, bu gelecek garantili değil gibi duruyor.

Haberde, "OpenAI'nin yeni aracı, Google'ın Mayıs ayında bazı arama sonuçları sayfalarının en üstünde yer alacak yeni AI tarafından üretilen özetleri kullanıma sunmasının ardından geldi; böylece kullanıcılar sorularına hızlı yanıtlar almak için birden fazla bağlantıya tıklamak zorunda kalmayacak. Google, bazı kullanıcıların sorularına yanıt olarak yanlış ve bazı durumlarda tamamen saçma bilgiler sağladıktan sonra bu özelliğin kullanımını hızla geri çekti." denildi.

Google'ın aracının kullanıma sunulması, bazı haber yayıncıları arasında da endişelere yol açtı. Bu kişiler, yapay zeka özetlerinin kullanıcıların bilgi edinmek için sitelerini ziyaret etme ihtiyacını ortadan kaldırarak web trafiğini azaltabileceğinden endişe ediyor. Benzer endişeler OpenAI'nin arama motorunda da ortaya çıkabilir.

Ancak OpenAI Perşembe günü, aracı oluşturmak ve onlara SearchGPT'nin sonuçlarında "nasıl göründüklerini yönetme" seçenekleri sunmak için yayıncılarla ortaklık kurduğunu söyledi. Sitelerin, içeriklerinin şirketin AI modellerini eğitmek için kullanılmasından vazgeçmiş olsalar bile SearchGPT'de görünebileceğini ekledi.

Yaşam Haberleri