OpenAI'ye açılan 5 milyon dolarlık tazminat davası gündeme bomba gibi düştü

David Millette adlı bir YouTube içerik üreticisi OpenAI'a 5 milyon dolarlık tazminat davası açtı. Gerekçe: içerik üreticilerinin emeklerini telif ödemeden kullanması...

David Millette adlı bir YouTube içerik üreticisi yapay zeka ile özdeşleşen OpenAI şirketini dava etti. Davanın gerekçesi OpenAI’ın milyonlarca YouTube video altyazısını, içerik üreticilerini bilgilendirmeden ve onlara herhangi bir telif ödemesi yapmadan, yapay zeka modellerini eğitmek için kullanması.


DAVAYA İLİŞKİN DETAYLAR ŞÖYLE


David Millette geçtiğimiz cuma günü Kuzey Kaliforniya Bölge Mahkemesi'ne OpenAI'ın kendisinin ve diğer içerik üreticilerinin videolarını, şirketin ChatGPT ve diğer yapay zeka araçlarını besleyen modelleri eğitmek için gizlice kullandığını iddia etti. Massachusetts merkezli YouTube kullanıcısı David Millette iddiasını dilekçelendirerek mahkemeye sundu.


Söz konusu dava dilekçesinde, OpenAI’ın bu verileri toplayarak içerik üreticilerinin çalışmalarından “önemli ölçüde kâr ettiğini”, telif hakkı yasalarını ve YouTube’un hizmet şartlarını ihlal ettiğini öne sürüldü.


5 MİLYON DOLAR TAZMİNAT TALEP EDİLDİ


Dilekçede OpenAI'dan eğitim veri setlerindeki materyallerin çoğu, içerik üreticilerinin izni, bilgisi ve telif ödemesi olmadan kopyalanmış eserlerden gelmesinden ötürü, dolayısıyle içerik üreticilerinin emeklerinin sömürüldüğü gerekçesiyle; 5 milyon dolar tazminat talep edildi.

Davanın seyrinin önümüzdeki günlerde netlik kazanacağı öngörülüyor.

Yaşam Haberleri