Sadeyağ Nedir? Sadeyağın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Son yıllarda sadeyağın sağlık açısında faydaları öne çıkmakta ve sıklıkla kullanılmaktadır. Peki, sadeyağ nedir? Sadeyağın faydaları ve zararları nelerdir? Haberimizin detayında…

İçerdiği vitaminler ve ısıya dayanma derecesinin diğer yağlara oranla yüksek olması nedeniyle sağlıklı bulunan saf yağın bugünlerde yemeklerin lezzetini artırması amacıyla mutfakta kullanımı yaygınlaşmıştır. Her ne kadar son yıllarda kullanımı yaygınlaşmış olsa da tarihi çok daha eskilere dayanan saf yağın farklı coğrafyaların mutfaklarında yer aldığı bilinmektedir. Geçmişte Osmanlı mutfağında da kullanılmakla birlikte Hindistan, Bangladeş ve Pakistan gibi ülkelerin mutfağında yer alan bir yağ çeşidi olarak öne çıkmaktadır.

Sadeyağ İngilizcede clarified butter olarak adlandırılmakta, tuzsuz tereyağından elde edilmektedir. 1 kg tereyağından yaklaşık 900 gr. sadeyağ elde edilmektedir. Raflarda yer alan tereyağlarına eklenen katkı maddeleri yağın ve yemeğin lezzetini değiştirmesi nedeniyle saf yağ tercih edilmektedir.

SAF YAĞIN FAYDALARI VE ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

- 200-240 derece ısıya dayanıklıdır

- Kolesterolü düşürür

- A,D,E vitaminleri içermekle birlikte K2 vitamini kemiklerin güçlenmesini sağlar

- Tereyağında bulunan katkı maddelerini içermez

- Yemeğin lezzetini artırır

- Az miktarda kullanılması yeterlidir.

Sadeyağın Zararları Nelerdir?

Her yağ çeşidinde olduğu gibi sadeyağın da kullanım miktarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Fazla tüketiminin kolesterolü artırması nedeniyle uzmanlar kullanım miktarına dikkat edilmesi yönünde uyarmaktadır. Kalp hastalıklarını artıran yüksek doymuş yağ içeriği nedeniyle de kullanımına dikkat edilmelidir. Sağlık açısından son derece önemli besinlerden biri olan yağın doğru ve ölçülü kullanımı hayati önem taşır. Her yaş grubu için farklı dozajlarda kullanımı söz konusudur. Fazlasının zarar, azının zarar, ortasının her zaman karar olduğu gerçeğinden hareketle sadeyağ steril, sağlıklı ortamlarda yapıldığında ve doğru tüketimi sağlandığında faydalarını anında gösteren, insan bünyesinde olumlu sonuçlar doğuran önemli bir besin olarak bilinir. Gerek diyetisyenlerin gerekse tıp dünyasının profesyoneller yani doktorları sadeyağın nasıl tüketilmesi gerektiğine dair prensipleri paylaşır. Nitelikli kullanımı için doktor ve/veya diyetisyen kontrolü fayda sağlayacaktır.

Yaşam Haberleri