Tarihi keşif gün yüzüne çıktı: Zeus'un mermer başı

Aydın’daki Aphrodisias Antik Kenti'nde Zeus’a ait mermer bir baş bulundu. Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, eserin milattan sonra 2. veya 3. yüzyıla tarihlendirildiğini açıkladı.

Aydın’daki Aphrodisias Antik Kenti’nde gerçekleştirilen kazı çalışmalarında Zeus’a ait bir mermer başı bulundu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bu keşfi "Aphrodisias'ta benzersiz bir keşif" olarak nitelendirirken, “Yüzyıllar sonra gün ışığıyla yeniden buluşan mermer baş, Yunan mitolojisinin en güçlü ve önemli tanrısı Zeus’un ihtişamını sergiliyor.” dedi.

M.S. 2. VEYA 3. YÜZYILA AİT OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Aydın’ın Karacasu ilçesindeki Geyre Mahallesi sınırlarında bulunan Aphrodisias Antik Kenti'nde ele geçirilen bu mermer baş, bir mimari konsol veya konsol parçası olarak kabartma şeklinde oyulmuş.

Aphrodite Tapınağı'nın 50 metre batısında, yüzeyin yakın seviyesinde ters dönmüş olarak bulunan baş, 66 santim yüksekliğinde ve orta taneli Aphrodisias mermerinden yapılmış. Milattan sonra 2. veya 3. yüzyıla tarihlendirilen bu eser, ön temizlik ve konservasyon işlemlerinden geçirilmiş.

Yaşam Haberleri