Türkiye’nin En Büyük Dağı Hangisidir?

Masallara, türkülere, şarkılara konu olan dağlar. Bu görkemli harikalar arasında Türkiye’nin en büyük dağı hangisidir? Detaylar haberimizde…

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK DAĞI HANGİSİDİR?

Gerek dağlık alanları gerek denizleri gerek diğer doğal güzellikleriyle eşsiz bir ülke olan Türkiye’de pek çok eşsiz dağ bulunur. Uludağ’dan Erciyes’e Munzur’dan Toroslara, Kaçkar’dan Süphan’a, Palandöken’den Cilo’ya, Artos’tan Medetsiz’e, Nemrut’tan Mescit’e, Kaz Dağları’ndan Karacadağ’a, Çimen’den Verçenik’e, Bingöl Dağları’ndan Tecer Dağı’na, Karaca Dağ’dan Barla Dağı’na, Kocadağı’na Spil’e, Tahtalı’ya, Demirkazık’a Nurhak’a, Cakmak’a, Aydos’a, Türkmen’e, Dedegöl’e kadar; ve daha pek çok dağı sınırları içinde barındıran Türkiye deyim yerindeyse bir dağ cennetidir. Her biri birbirinden güzel ve turistik olan, olmayanlar dahi; turistik olma yolunda gerekli tüm doğal güzelliğe sahip harikalardır. Yerli ve yabancı sayısız turisti çeken, yılın her mevsiminde görkemli gezilerin, seyahatlerin adresi muazzam dağların her birinin kendine özgü dokusu, ambiyansı, etkisi paha biçilemez. Ege’den Akdeniz’e, Marmara’dan Güneydoğu Anadolu’ya, Doğu Anadolu’dan Karadeniz’e İç Anadolu’ya dek her bölge mevcut dağlarıyla Türkiye’nin adeta görkemli mücevherleri niteliğinde. Yaz aylarında ayrı, kış mevsiminde ayrı mucizevi özellikleri barındıran dağlar, dağ severlerin vazgeçilmezidir her daim. Gerek dağcılık sporu için gerekse geziler için her yaştan insanı kendine çeken ve tabiri caizse kendine aşık eden dağlarda seyahat çetin, zor, güç olabilse de zirveye ulaşma fikri, ulaşılamasa dahi dağ havasının her metrede solunması, insanın iç huzuruna ve sağlığına olağanüstü etkiler yapıyor hiç kuşkusuz.

Bu görkemli dağlardan en yüksek olanı da Ağrı Dağı’dır. Masalsı güzellikteki Ağrı Dağı, Türkiye'nin coğrafi ve kültürel mirasında önemli bir yere sahiptir ve dağcılık tutkunları için popüler bir destinasyondur.

Ağrı Dağı’nın detaylı özellikleri şöyle:

Yükseklik: 5,137 metre (16,854 feet)

Yer: Doğu Anadolu Bölgesi, Iğdır ve Ağrı illeri arasında

Özellikler: Türkiye'nin en yüksek zirvesine sahip olan Ağrı Dağı, aynı zamanda "Ararat Dağı" olarak da bilinir. Ağrı Dağı, birçok efsane ve mitolojiye konu olmuştur, bunlardan en ünlüsü Nuh'un Gemisi'nin burada karaya oturduğuna inanılmasıdır.

Tırmanış: Dağa tırmanış, genellikle yaz aylarında daha güvenlidir ve çeşitli zorluk derecelerinde rotalar sunar.

Yaşam Haberleri