Uyluk Kemiği Neresi? Uyluk Kemiği Neden Ağrır? Uyluk Kemiği Ağrısı Nasıl Geçer?

Uyluk Kemiği Neresi? Uyluk Kemiği Neden Ağrır? Uyluk Kemiği Ağrısı Nasıl Geçer? Detaylar haberimizde…

UYLUK KEMİĞİ NERESİ?

Femur kemiği olarak da isimlendirilen uyluk kemiği, insan vücudunun en sağlam kemiği olarak bilinir. Diz üstünden kalça kemiğine kadar uzanan uyluk kemiği vücudun üst kısmını bacaklara bağlar, kalça eklemi oluşturur. Uyluk kemiğinin başı (femur başı) ile kalça kemiğindeki yuva (asetabulum) arasında yer alır. Ortası ise uzun ve silindirik bir yapıdadır. Buraya da diyafiz adı verilir. Vücudun ağırlığını taşımasından ötürü önem teşkil eder. Alt kısmı da diz eklemini oluşturur, burası kaval kemiği ve diz kapağı arasında yer alır.

Uyluk kemiği destek hareket, kas bağlantıları ve kan üretimi noktasında önemli bir göreve sahiptir. Yürüme gibi eylemlerde hareketi, desteği; bacak hareketlerinin koordinesi ve kontrolü kısımlarında kas bağlantılarını, kemik iliği ve kırmızı kan hücreleri üretmesinden ötürü de kan üretimini simgeler.

UYLUK KEMİĞİ NEDEN AĞRIR?

Travma ve yaralanmalar, kırıklar, çıkıklar, kas ve bağ dokusu yaralanmaları, kas problemleri, kas gerilmesi, tendonların iltihaplanması, kemik ve eklem hastalıkları (osteoporoz, osteoartit), enfeksiyon ve iltihaplanma (osteomiyelit, bursit), damar problemleri (bacakların derin damarlarının tıkanması olan derin ven trombozu ve bacaklara yeterince kanın gitmemesi olan periferk arter hastalığı), sinir sıkışması gibi sinir problemleri, kemik tümörleri sorunlarından ötürü ağrı yapan uyluk kemiğinin tedavisinin nasıl olacağını da aşağıda ele aldık.

UYLUK KEMİĞİ AĞRISI NASIL GEÇER?

Pek çok hastalığın tedavisi için doktor kontrolünün gerektiğini de hatırlattıktan sonra bir takım yöntemleri şöyle açıklayabiliriz…

Dinlenme, ilk 48 saat süresince 15-20 dakika süreyle günde birkaç kez uygulanacak buz ve ısı uygulaması, reçetesiz de olan bazı ilaçlar ve kas gevşeticileriyle yapılan ilaç tedavisi, fizik tedavi, ortopedik destek, enjeksiyon tedavisi, cerrahi müdahale gibi yöntemler uyluk kemiği ağrısına iyi gelebilecek yöntemler olarak bilinir. Yanı sıra akupunktur, kayropraktik tedavi ve yoga gibi alternatif tedavi yöntemleri ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir.

Uyluk kemiği ağrısı şiddetliyse ve geçmiyorsa doktorun yönlendirmesi ve uygun tedavi biçimi belirlemesi son derece önemlidir. Bu durumda çok gecikmeden bir uzamana başvurmak yerinde olacaktır.

Yaşam Haberleri