Yapay zeka bahislerinin piyasaları karıştırmasıyla Apple satışları toparlandı

ABD'de yayınlanan rapor Apple'ın satışlarının yapay zeka sayesinde yüzde 5 artış gösterdiğini söyledi.

ABD'de yayınlanan rapor Apple'ın satışlarının yüzde 5 artış gösterdiğini gösterdi. Apple'ın satışları bu baharda Çin'deki zayıflığın ve iPhone satışlarındaki düşüşün üstesinden gelerek toparlandı ve gergin finans piyasalarına iyi haberler getirdi. Teknoloji devi, Haziran ayına kadar olan üç ayda gelirinin bir önceki yıla göre %5 artarak 85,8 milyar dolar (67,3 milyar sterlin) olduğunu açıkladı.

Rapor, ABD'deki üç büyük hisse senedi endeksinin düşüşle kapanması ve yatırımcıların kapanış sonrası işlemlerde Amazon da dahil olmak üzere büyük isimleri satmasının ardından geldi.

Çip üreticisinin satışlardaki düşüşe, 15 binden fazla kişiyi işten çıkarmayı da içeren maliyet azaltma planıyla yanıt vermesinin ardından Intel hisseleri yüzde 19'dan fazla düştü. E-ticaret devinin satışlarının yüzde 10 artarak 148 milyar dolara ulaştığını açıklamasının ardından Amazon hisseleri de yüzde 4'ten fazla düştü. Bu durumun, önceki çeyreğe göre bir yavaşlamaya işaret ettiği söylendi. Neticesinde, şirketin yapay zeka (AI) gibi alanlara yatırımlarını artırmasına rağmen önümüzdeki aylarda daha fazla zayıflamanın marjlara baskı yapması bekleniyor.

ABD'de çıkan haberlerde "Genel olarak Dow Jones Sanayi Ortalaması %1,2, S&P 500 yaklaşık %1,4 ve Nasdaq %2,3 düştü. Cuma günü Asya'daki hisse senetleri de düşüş yaşadı. Japonya'nın Nikkei endeksi, günü %5,8 düşüşle tamamlayarak en çok etkilenen ana endeks oldu. Yapay zekaya olan yatırımlar son haftalarda piyasaları altüst etti. Yatırımcılar bu tür yatırımların ağır maliyetlerinden bıktı ve yapay zeka yarışında gerilediği düşünülen firmalar ağır darbe aldı. İşletmelerin güçlü yapay zeka çipleriyle bilinen rakibi Nvidia'ya yönelmesiyle, Intel de gözden düşen firmalar arasında yer alıyor." açıklamaları yer aldı.

Şirket, Haziran ayına kadar olan üç ayda satışların yıllık bazda yüzde 1 düştüğünü belirterek, yılın ikinci yarısının beklentilerden daha kötü geçeceği uyarısında bulundu.

CEO Pat Gelsinger çalışanlarına bir not iletti. Bu notta, "Gelirlerimiz beklediğimiz gibi artmadı ve yapay zeka gibi güçlü trendlerden henüz tam olarak yararlanamadık" ifadelerini kullandı. Durumun "daha cesur adımlar" gerektirdiğini ve firmanın "işleyiş biçimini kökten değiştirmesi" gerektiğini söyledi.

Apple ise şirketin yazılımındaki yapay zeka destekli iyileştirmelerin müşterileri cihazlarını yükseltmeye ikna etmesiyle, değişikliklerden faydalanmak için iyi bir konumda olduğunu söylüyor. Şirket, yakın zamanda "Apple Intelligence" markalı yeni özelliklerden bazılarını ABD'deki geliştiricilerin kullanımına sundu. Yeni sistem, iPhone kullanıcılarının telefon görüşmelerini kaydedip yazıya dökmesini, mesajlaşırken kişiselleştirilmiş emojiler oluşturmasını ve şirketin sesli asistanı Siri ile daha sohbet tarzında etkileşim kurmasını kolaylaştırıyor. Apple, bu özelliğin bu yılın ilerleyen dönemlerinde daha geniş bir kitleye sunulacağını ancak yalnızca yeni cihazlarda kullanılacağını söyledi.

Apple patronu Tim Cook, yeni özelliklerin "yükseltme için başka bir ikna edici neden" sağlayacağını söyledi. Şirket, önümüzdeki aylarda büyümenin devam etmesini beklediğini söyledi. Cook açıklamasının devamında, "Yapay zekanın olanakları konusunda inanılmaz derecede iyimseriz ve bu teknolojiye önemli yatırımlar yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Nisan-Haziran döneminde iPhone satışları %1 düştü, ancak bu düşüş Mac ve iPad satışlarındaki artışla telafi edildi.

Apple ayrıca Apple Pay ve Apple News gibi hizmetleri de içeren hizmetler bölümünden elde ettiği gelirde tüm zamanların rekorunu kırdı.

Yaşam Haberleri