ABD Başkanı Joe Biden, görevini Donald Trump’a devretmeden önce, Ukrayna'ya ABD yapımı uzun menzilli füzeleri sınırlı bir şekilde Rusya topraklarında kullanma izni verdi. Bu karar, Biden yönetiminin Ukrayna'ya verdiği desteği daha da pekiştiren önemli bir adım olarak dikkat çekerken, önümüzdeki dönemdeki savaş politikasına dair yeni Başkan Trump’ın yaklaşımı merak konusu oldu.
KUZEY KORE ASKERLERİ VE YENİ BİR DÖNEM
ABD yönetimi, Ukrayna'nın uzun zamandır talep ettiği ancak bugüne kadar onaylanmayan bu silahları, özellikle Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşını sürdürmesi için Kuzey Koreli askerleri Rusya'nın Kursk bölgesine göndermesinin ardından kullanma izni verdi. Biden yönetimi, Rusya'nın bu hamlesi karşısında Ukrayna'ya Amerikan yapımı Ordu Taktik Füze Sistemlerini (ATACMS) sınırlı bir şekilde Rusya topraklarındaki askeri hedeflere yöneltme yetkisi verdi.
TRUMP'IN GÖREVE BAŞLAMASIYLA NE OLACAK?
Biden'ın bu stratejik hamlesi, bir yandan mevcut Rusya-Ukrayna savaşına yönelik ABD politikasında önemli bir değişikliği işaret ederken, diğer yandan Trump yönetiminin yaklaşımını da gözler önüne seriyor. Seçimleri kazanan Donald Trump, göreve gelir gelmez Rusya-Ukrayna savaşını sona erdirmek için adımlar atmayı vadetmişti. Trump, bu savaşı daha fazla uzatmak istemediğini ve hızlıca çözüme kavuşturulması gerektiğini defalarca dile getirmişti. Biden’ın son kararı, ABD'nin Ukrayna'ya verdiği desteği artırırken, Trump’ın yaklaşımının nasıl şekilleneceği, Ukrayna savaşının geleceği açısından kritik bir öneme sahip. Trump’ın, Biden’ın attığı bu adımın ardından nasıl bir politika izleyeceği, özellikle Amerikan silahlarının kullanımına dair yeni kararlar alıp almayacağı büyük merak konusu.
BİDEN VE TRUMP'IN SAVAŞ POLİTİKALARI
Biden, Ukrayna'ya desteği artırmayı hedeflerken, Trump’ın seçim kampanyasında sürekli olarak savaşın sonlanması gerektiği mesajını vermesi, iki başkan arasında büyük bir stratejik fark olduğunu gösteriyor. Biden’ın son adımı, ABD’nin Ukrayna'ya daha fazla askeri destek gönderme taahhüdünü bir kez daha pekiştirirken, Trump’ın Beyaz Saray'a gelmesiyle birlikte savaşın sonlandırılması için hangi diplomatik ve askeri adımların atılacağı, dünya genelinde dikkatle takip edilecek.
ATACMS FÜZE SİSTEMİ
ABD'nin Ukrayna'ya sağladığı uzun menzilli ATACMS füze sistemi, 190 mil (yaklaşık 300 kilometre) menzile sahip ve bu sistem, Ukrayna'ya Rusya topraklarına yönelik stratejik saldırılar gerçekleştirme yeteneği kazandıracak. Bu füze sistemleri, Ukrayna'nın savunmasını güçlendirmeye yönelik önemli bir adım olarak görülüyor. Ancak, Trump yönetiminin başa gelmesiyle birlikte ABD'nin Ukrayna'ya sağladığı askeri yardımların geleceği belirsizliğini koruyor.