AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi Orhan Miroğlu, son açıklamalarında Kemalizm’i, bilimsel düşüncenin önündeki en büyük engel olarak nitelendirerek dikkatleri üzerine çekti. Miroğlu, ülke genelinde bilimsel düşüncenin geriye gitmesinin sebeplerinden biri olarak Kemalizm’i işaret etti.
"Kemalizm bilimsel gelişime engel oluyor"
Geçtiğimiz yıllarda, Türkiye'deki eğitim sisteminde ve toplumsal yaşantıda, AKP hükümetinin dinî unsurları daha fazla vurgulayan bir yaklaşım sergileyerek bilimin yerine hurafeleri ve dogmaları eğitimde temel kabul etmeye başladığı birçok kesim tarafından eleştiriliyordu Miroğlu’nun bu açıklaması, tam da bu eleştirilerin gölgesinde yapıldı. Miroğlu’nun Kemalizm’i hedef alması, bu tartışmaları daha fazla alevlendirdi. Türkiye’nin bilimsel gelişimine katkı sağlaması gereken kurumların çoğunun, Atatürk ve cumhuriyetin kuruluşunun ilk dönemlerinde inşa edilmiş olması Miroğlu'nun açıklamalarıyla çelişince sosyal medyada tepkiler büyüdü.
Bilimsel gelişime tarikatlar değil Kemalizm engelmiş
Türkiye’deki dinî gruplarIN, AKP’nin 21 yıllık iktidarı boyunca siyaset ve yargı üzerindeki elinin gelişim önünde engel görülmüyor oluşu, merdiven altı faaliyet gösteren bazı tarikatlar ve cemaatlerin AKP ve Erdoğan döneminde büyük özgürlük ve imtiyazlar elde etmesini göz ardı eden Miroğlu'nun açıklamaları eleştiri yağmuruna tutuldu. Tarikatların AKP ile olan iç içe geçmiş siyasi ve rant ilişkisi her geçen gün yargı, ekonomi, eğitim ve bilimde ilerlemeyi geriletirken verilerin gösterdiği bilgiler Türkiye’deki toplumsal yapıyı daha önce hiç olmadığı kadar etkilenmediği yönünde.
AKP'li Miroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
"Yazıda ifade edildiğinin tersine, Türk Tarih Tezi’nin şekillendirdiği siyasi ortam ve devlet anlayışı, birçok isyan ve ayaklanmaya yol açtı ki Türkiye bugün “ son isyanı” sona erdirmenin çareleriyle meşgul.
Bu tarih tezi Kürt kimliğinin inkarı üzerine inşa edildi. İnkar çok geçmeden Sümerler’in Türk değil Kürt olduğu yani bir karşıt tez olarak “Kürt Tarih Tezi” inşasına yol açtı.Öncü ideologlarından biri ise, Öcalan’dan başkası değildi. Bu tezlerin çarpışması ve kullanılması sonucu onbinlerce insan hayatını kaybetti.
Stalin dönemiyle “zarar- ziyan” bakımından elbette kıyaslanamaz. Ama yarattığı sonuçları teze karşı çıkanların itibarsızlaştırılmasından ibaret sanmak da olup biteni anlamaya yetmez. Stalinizm sona ereli yıllar yıllar oluyor. Ama Türk Tarih tezinin inşasını mümkün kıldığı kemalizm, bilimsel düşüncenin önündeki en büyük engel olarak varlığını sürdürüyor. Şiddet sarmalından kurtulamayan Kürt kimliğine saygının hayata geçirilmesinin, Daron Acemoğlu gibi bilim insanlarına tahammülsüzlüğün sebebi “Türk Tarih Tezi”yle inşa edilen kemalizm değilse nedir?!"