AKP'nin gözde imam hatip lisesi mezunları da ABD'ye kaçıyor

Beyin göçü oranı yüzde 300 artarken veriler arasında dikkat çeken detaylardan biri de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çocuklarının da okuduğu Kartal İmam Hatip Lisesi'ne Pensilvanya Üniversitesi’nden burs yağdığı öğrenildi.

Dünyada ekonomik kalkınma, bilimsel ve yüksek eğitimli insan sermayesi ile mümkün oldu. Ancak Türkiye, son 10 yılda, yurt dışına yüksek eğitim için giden gençlerinin sayısının yüzde 300 arttı. LGS’de 500 tam puan alarak dereceye giren öğrenciler, lise eğitimlerini tamamlar tamamlamaz Amerika ve Avrupa'nın prestijli üniversitelerine gitmek üzere yola çıkıyor. İstanbul Erkek Lisesi, Galatasaray Lisesi, Robert Kolej gibi köklü okullardan mezun olan gençler, çift diplomayla yurt dışında eğitim görmeyi tercih ediyor.

YURT DIŞI EĞİTİMİNE TALEP ARTTI

Türkiye’nin en zeki öğrencileri, üniversite eğitimi için bile Türkiye’yi düşünmeden, gelişmiş ülkelerdeki özerk ve özgürlükçü üniversiteleri seçiyor. Beyin göçü, lise seviyesine kadar inmiş durumda ve bu oran yıllar içinde hızla artmış durumda.

ALMAN, AMERİKAN, FRANSIZ OKULLARI TÜRK GENÇLERİNİN OKUDUĞU OKULLAR

Sözcü'den Sultan Uçar'ın haberine göre, Alman Lisesi, Robert Kolej gibi okullarda okuyan öğrenciler, Amerika, Almanya, İngiltere, Hollanda, Fransa, Kanada ve Avustralya gibi gelişmiş ülkelere gitmek için burslar kazanıyor. Örneğin, Robert Kolej’in 2024 mezunlarından 159’u yurt dışına giderken, Alman Lisesi mezunlarının yüzde 99'u eğitim hayatlarını Avrupa’da sürdürecek. 1960’larda yurt dışına giden gurbetçilerden farklı olarak, bu yıl 54 Türk öğrencisi Münih Teknik Üniversitesi'nde mühendislik ve tıp mühendisliği gibi alanlarda tam burslu eğitim alacak.

İstanbul Erkek Lisesi'nden yüzde 300 artışla yurt dışına kaçış

İstanbul Erkek Lisesi’nde, 15 yıl önce yurt dışına giden mezun sayısı sadece yüzde 1 iken, 2024 mezunlarının yüzde 89.7’si üniversite eğitimini Almanya ve İsviçre gibi ülkelerde alacak. Mezunların yaklaşık 9’u ise Türkiye’de kalmayı tercih etti. İEL'deki yurt dışına gitme oranı son 5 yılda yüzde 300 artarak 2020’de yüzde 36.3 iken, 2024'te yüzde 89.7’ye yükseldi.

Galatasaray Lisesi'nde yurt dışına giden öğrenci oranı yüzde 100 artış gösterdi

Galatasaray Lisesi’nin 2024 mezunlarının yüzde 23.9’u yurt dışına gitmeye karar verdi. 5 yıl önce bu oran sadece yüzde 2.4’tü. Yani Galatasaray Lisesi mezunlarının yüzde 76.3’ü Türkiye’de kalırken, son dönemde her 4 öğrenciden 3’ü yurt dışında eğitim almayı tercih ediyor.

Fransız Lisesi’nden Cambridge ve MIT’ye burs kazanan öğrenciler

Karaköy'deki Saint Benoit Fransız Lisesi’nde de önemli bir değişim yaşanıyor. Bu okulun 2024 mezunlarından 132 öğrenciden 106’sı Fransa, İngiltere, Amerika ve Kanada gibi ülkelerde tam burs kazanarak üniversite eğitimi için yola çıkacak. Bu okuldan mezun olan öğrenciler, Cambridge Üniversitesi ve MIT gibi prestijli üniversitelerde eğitim almak için burs kazandı.

Uçar, yazısını, "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çocuklarının da okuduğu, ‘Kartal Yuvası’ denilen Kartal İmam Hatip Lisesi’ne bakalım. AKP’nin gözdesi Kartal İHL mezunları da ‘Yerli, milli, dindar, kindar’ derken, gelişmiş ülkelere doğru yol aldı. 2024 mezunlarının IB başarısı, imam hatiplileri coşturdu. Pensilvanya Üniversitesi’nde politika, ekonomi, mühendislik derken, dünyanın en iyi üniversitelerinden tam kabul aldılar. ABD’den Kanada’ya 10 ülkeden eğitim ve 60 bin dolar burs kazandılar. ABD’deki California Üniversitesi’nden mühendislik, İngiltere’de Edinburgh Üniversitesi, Hong Kong’da biyoteknolojiden, biomedikal derken yurt dışı burslarını, sevinç çığlıklarıyla kutladılar. ABD’den Hong Kong’a çok sayıda üniversiteden mühendislik, tıp mühendisliği bursu kazanan Kartal İHL mezunlarının, Türkiye’de kalıp ilahiyat okuyup, imam-gassal olacak halleri yoktu!

"Dünyayı yönetecekler"

Türkiye’nin en zeki evlatları, kavimler göçü gibi lise biter bitmez ülkeyi terk ediyor. En fazla beyin göçü; yüzde 17.9’la moleküler biyoloji, genetik, yüzde 10.2’yle biyomühendislik, yüzde 9.8’le elektrik-elektronik mühendisliği bölümlerinde oldu. Dünya Ekonomik Forumu 2025 Raporuna göre Türk gençlerinin yurt dışında okuduğu bu meslekler, sadece 5 yıl sonra 2030’da dünyayı yönetecek. Türkiye’nin üstün zekalı evlatları, yapay zeka, siber güvenlik, analitik düşünmede aldıkları nitelikli eğitimle, gittikleri ülkeyi kalkındıracak. Anadolu’da, ‘Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz’ derler. Türk gençleri buluşlarıyla dünyayı yönetse de Türkiye’nin hiç söz hakkı olmayacak. Eh o zaman Türkiye! Aziz Sancar, Daron Acemoğlu gibi Nobel Ödüllü, Türk bilim insanlarını uzaktan alkışlamakla yetinir." ifadeleriyle tamamladı.

Gündem Haberleri