İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), son 12 yılda en az 2 bin 664 genç işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini açıkladı. İSİG, yayımladığı "Genç İşçiler İş Cinayetleri Raporu"nda, gençlerin güvencesiz çalışma, işsizlik ve yoksulluk gibi olumsuz koşullar altında hayatlarını kaybetmeye devam ettiklerine dikkat çekti. 2024 yılı itibarıyla Türkiye'de genç işçiler arasındaki işsizlik oranı %37,3'e yükselirken, genç kadın işsizliği ise %46,7'ye çıktı. OECD verilerine göre ise 18-24 yaş arasındaki gençlerin %31,1'i ne eğitimde ne de istihdamda bulunuyor.
Aile Yılında dehşet verici rapor
Raporun en çarpıcı bulgularından biri, AKP'nin 2025 yılına "Aile Yılı" ilan etmesine atıfta bulunarak, gençlerin sağlıklı bir yaşam ve güvenli çalışma şartlarından yoksun bırakıldığının altını çizen ifadeler oldu. "Geleceğimiz dediğimiz gençler, yoksulluk ve iş cinayetleri kıskacında" diyen İSİG, özellikle gençlerin ağır çalışma koşulları altında güvencesiz şekilde çalıştırıldığını ve büyük bir sömürüye tabi tutulduğunu belirtti.
Türkiye’deki genç İşçiler ölümle burun buruna
İSİG raporunda, Türkiye’deki genç işçilerin, özellikle AKP dönemiyle birlikte uygulanan tarım, sanayi ve eğitim politikaları nedeniyle geleceksizlik, iş cinayetleri ve güvencesiz çalışma gibi olumsuz koşullar altında ezildiği vurgulandı. Bu politikaların, gençleri ucuz iş gücüne dönüştürdüğü ifade edilerek, ülke genelinde genç işçilerin güvenli çalışma haklarının korunmasının önemine dikkat çekildi.
Genç kadınlar daha büyük risk altında
Özellikle genç kadın işçilerin durumu da raporda geniş bir şekilde ele alındı. Türkiye’deki 18-24 yaş arasındaki kadınların %41,4’ü ne eğitimde ne de istihdamda bulunuyor. Bu oran erkeklerde ise %21,4. Genç kadınların daha büyük bir risk altında olduğu ve onları bekleyen işsizlik, güvencesiz çalışma gibi sorunların daha da derinleştiği ifade edildi.
Ekonomik güvenceden yoksun şekilde erken yaşta evliliğe yönlendiriliyorlar
İSİG ayrıca, gençlerin ekonomik güvencelerden yoksun bırakılarak erken yaşta evliliklere yönlendirildiği "Evlenecek Gençlerin Desteklenmesi Projesi"ne de eleştirilerde bulundu. Projenin, gençleri yoksulluk içinde evlenmeye teşvik ettiği belirtildi. Türkiye’nin 18-24 yaş arasındaki gençlerinin %31,1’i ne eğitimde ne de istihdamda bulunuyor, bu durumun da gençlerin büyük bir gelecek kaygısı taşımasına yol açtığı vurgulandı.