İSİG açıkladı: Ağustosta 179 işçi hayatını kaybetti!

İSİG açıkladı: Ağustosta 179 işçi hayatını kaybetti!
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Merkezi (İSİG) Ağustos ayı raporunu yayınladı. Söz konusu raporda dikkat çekici detaylar ortaya çıktı. 179 işçinin yaşamını yitirdiği öğrenildi.

Güvencesiz çalışma koşulları nedeniyle ülkede her geçen gün iş cinayetlerinin sayısında artış yaşanırken, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG), açıkladığı rapora göre 2024 yılı Ağustos ayında en az 179 işçi yaşamını yitirdi.

Ocak ayından bu itibaren Ağustos verilerinin yayınlanmasıyla birlikte hayatını kaybeden işçilerin sayısı 1201'e yükselirken, yüzde 73'ünü ulusal basından; yüzde 27'sini işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalar ve yerel basından öğrenilen bilgiye göre, Ağustos ayında en az 179, yılın ilk sekiz ayında en az 1201 işçi yaşamını yitirdiği öğrenildi.

"BU AY EN AZ 7 ÇOCUK İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ"

Söz konusu raporda çocuk işçilerin hayatını kaybetmesine ilişkin çarpıcı sonuçlar ortaya çıkarken, mevsimlik tarım işçiliği, çobanlık ve besicilik yapan 4 çocuk, inşaat işçisi 2 çocuk ve otel işçisi 1 çocuk olmak üzere bu ay en az 7 çocuk işçi hayatını kaybettiği kaydedildi. Aynı zamanda yaralanan çocuk sayısında artış yaşandığına değinilen raporda birkaç gün içinde yapılacak daha detaylı araştırmanın sonuçlarını yayınlayacağı bildiridi. Bununla birlikte özellikle 18-25 yaş grubundaki genç işçi ölümlerindeki artışa dikkat çekilirken, "Genç işçi ölümleri özellikle sanayide yoğunlaşıyor. Diğer genç işçi ölümleri ise inşaat işçiliği, motokuryelik, mevsimlik tarım ve sokakta çalışma gibi iş kollarında/ mesleklerde." ifadelerine yer verildi.

"EN ÇOK İŞÇİ ÖLÜMÜ İNŞAAT TARIM VE TAŞIMACILIKTA"

Raporda aynı zamada en fazla işçi ölümü en güvencesiz ve örgütsüz iş kolları olan inşaat, tarım ve taşımacılık iş kollarında meydana geldiği belirtildi. Bununla birlikte maden işkolunda da Zonguldak'ın TTK ve 'kaçak' işletmelerinden Muğla, Mardin, Osmaniye, Kütahya gibi şehirlerimizdeki özel işletmelere kadar yaygın bir alanda işçi ölümlerinin gerçekleştiğini ve 2024 yılında madenlerin alarm verdiğine dikkat çekildi.

"BASİT ÖNLEMLER ÖLÜMLERİN ÖNÜNE GEÇEBİLİR"

Raporda aynı zamanda çok basit önlemlerle önüne geçilebilecek iş yerinde yaşanan ölümlerin önüne geçilemezken, az maliyetle önlenebilecek ölümlerin sürdüğüne dikkat çekildi.

6'sı inşaat olmak üzere 15 işçinin elektrik çarpması sonucu hayatını kaybettiği kaydedildi.

gwn0zamxuaejkma.jpeg