ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA), bilimsel incelemelerde bulunmak üzere Ay'a astronot gönderilmesini öngören Artemis Misyonu, bir kez daha ertelendi.
NASA, Ay’a yapılacak ilk insanlı görevdeki gecikmeyi resmen açıkladı. 1972'deki son Ay inişinden elliden fazla yıl sonra astronotları Ay'ın etrafına gönderecek olan bu görev, 2026'dan 2027'ye ertelendi.
Ayrıca, Eylül 2024'te yapılması öngörülen Artemis misyonunun bir başka uçuşu ise Nisan 2026'ya kaydırıldı.
Trump döneminde başlamıştı
Ay’a insan gönderme amacı, eski Başkan Donald Trump’ın görev süresinde başlatılmıştı ve Artemis programı, Amerika'nın Ay'a yeniden ayak basmasının yanı sıra Mars gibi daha uzak hedeflere ulaşma yolunda atılacak önemli bir adım olarak değerlendiriliyordu.
Ertelemenin temel nedeni, 2022’deki Artemis test uçuşunda yaşanan teknik aksaklıklar.
Bu uçuş sırasında, astronotların Dünya'ya dönüşünü güvenli bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlayan ısı kalkanı ile ilgili ciddi problemler ortaya çıktı.
Isı kalkanı, atmosferdeki aşırı sıcaklıklardan astronotları koruyarak, güvenli bir iniş yapılmasını sağlamalıydı. Ancak yapılan testler sırasında, kalkanın beklenenden daha fazla aşınma ve kömürleşme göstermesi, programda önemli bir gelişmeye yol açtı.
2027'ye kadar yapılması mümkün değil
NASA yetkilileri, teknik sorunların giderilmesinin ardından Ay'a yapılacak insanlı görev için yeni bir tarih belirleneceğini, ancak 2027 yılına kadar bu görevin gerçekleşmesinin pek olası görünmediğini ifade ediyor. Artemis programındaki bu erteleme, NASA'nın gelecekteki uzay keşifleri için belirlediği önemli hedefleri ve insanlı Mars yolculuğu planlarını da etkileyebilir.
Neden gidiliyor?
Artemis Misyonu bağlamında Ay'a bilimsel incelemelerde bulunmak üzere 4 astronot gönderilmesi planlanıyor.
ABD, aynı program çerçevesinde Ay'da kalıcı bir üs kurulması ve Ay'ın hem Mars yolculuğu için bir durak olarak kullanılması hem de burada değerli madenlerin çıkarılmasını öngörüyor.