Sağlık çalışanları, Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı yeni yönetmeliğe karşı tepkilerini büyütüyor. Bugün, Aile Hekimlerinin başlattığı iş bırakma eylemine, ikinci ve üçüncü basamaktaki sağlık çalışanları da katıldı. Türk Tabipleri Birliği (TTB), sağlık emekçilerinin halk sağlığına nitelikli hizmet sunma ve insanca çalışma koşulları talep ettiğini vurguladı.
Aile Hekimliği'nden başlayarak tüm sağlık alanına yayılan bu eyleme, Türk Tabipleri Birliği tarafından yapılan bir açıklama ile destek verildi. TTB, iş bırakma eyleminin sebeplerini sıralayarak, sağlıkta yaşanan sorunların sağlık çalışanlarının sorumluluğunda olmadığını belirtti. Eylemin hedefi, sağlıkta şiddet olaylarının son bulması, performans ve ciro baskılarının ortadan kaldırılması, emekliliğe yansıyan adil gelir koşullarının sağlanması ve nitelikli tıp eğitimi verilmesi gibi taleplerden oluşuyor.
“Sağlıkta şiddet son bulmalı, tıbbi hizmetler kısıtlanmamalı”
Türk Tabipleri Birliği’nin yaptığı açıklamada, sağlık çalışanları için insanca çalışma koşulları talep ediliyor. TTB’nin sosyal medya hesabından yapılan duyuruda şu talepler sıralandı:
- Sağlıkta şiddetin son bulması ve etkili bir şiddet yasası uygulanması,
- Performans baskısı ve ciro zorlaması olmadan, emekliliğe yansıyan insanca gelir koşulları sağlanması,
- Beş dakikada hastaya yeterli tıbbi hizmetin sunulamayacağına dikkat çekilerek, kaliteli sağlık hizmetinin sağlanması,
- Deprem bölgesindeki sağlık hizmetlerinde insanca çalışma ve yaşam koşullarının sağlanması,
- Birinci basamağın güçlendirilip sevk zincirinin kurulması,
- Sağlıkta çeteleşmeye yol açmayacak bir sistemin oluşturulması,
- Nitelikli tıp ve uzmanlık eğitiminin teşvik edilmesi.
“Sağlık kurumları ticarethane olmuş durumda”
Eylemleri hakkında Evrensel Gazetesi'ne konuşan TTB İkinci Başkanı Dr. Pınar Saip, eylemlerine dair yaptığı açıklamada, sağlık sektöründeki büyük sorunlara dikkat çekti. Aile hekimlerinin mesleki bağımsızlığının giderek zayıfladığını belirten Dr. Saip, “Sağlık kurumları, ticaretin ön planda olduğu işletmeler haline gelmiş durumda. Kamuda performans baskısı, özelde ise ciro hedefi altında ezilen hekimler, bu durumu değiştirmek için adım atıyorlar” dedi. Sağlık hizmetlerinin, kar odaklı bir yapıya bürünmesinin, nitelikli hizmetin önüne geçtiğini vurgulayan Saip, “Sağlık hizmetinde esas olan insan hayatıdır, ancak sistemin getirdiği baskılar bu temel amacı zedeliyor” ifadelerini kullandı.
“Birinci basamağın güçlenmesi gerek”
Dr. Saip, Türkiye’de sağlık sisteminin birinci basamağının güçlendirilmesinin gerektiğini belirterek, güçlü bir birinci basamağın sağlanamaması durumunda, ikinci ve üçüncü basamağın yükünün arttığını ifade etti. “Sağlık çalışanları, kamu ve özel sektördeki baskılarla mücadele etmeye çalışırken, bu baskıların ortadan kalkması için kararlı adımlar atılmalıdır” dedi.