Yeni yönetmelik aile hekimlerini tekrar sokağa döktü: 81 ilde 5 gün iş bırakacaklar
Aile hekimleri, yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği'ne tepki olarak 6-10 Ocak tarihleri arasında 81 ilde 5 gün sürecek iş bırakma eylemi yapacak. Türkiye genelinde aile hekimleri, yeni Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne karşı başlattıkları protestolarına devam ediyor. Aile hekimleri, 6-10 Ocak tarihleri arasında 81 ilde 5 gün sürecek iş bırakma eylemi düzenleyecek. Bu eylem, aile hekimlerinin üçüncü kez gerçekleştireceği iş bırakma protestosu olacak.
3. kez eyleme geçiyorlar
Sağlıkta yeni dönem bugün başladı: Aile hekimi doğrudan tetkik talep edebilecek
Geçmişte de iş bırakma eylemleri gerçekleştiren aile hekimleri, ilk olarak 5-7 Kasım'da 3 gün, ikinci kez ise 2-6 Aralık tarihleri arasında 5 gün iş bırakmıştı. Yeni yönetmeliğe tepkiler büyürken, eylemler tüm yurtta devam ediyor.
Maaşlarında kesintiye neden oldu
Aile hekimlerinin tepkisinin merkezinde, yönetmelikteki bazı maddeler yer alıyor. Aile hekimleri, sözleşmenin halkın sağlık hizmetine erişimini kısıtladığını ve çalışanların hak edişleri ile özlük hakları konusunda büyük sorunlar yaşandığını belirtiyor. Ayrıca, hekimlerin ana maaşlarında kesintilere neden olan yönetmeliğe karşı, getirilen teşvik sistemi de büyük bir tartışma konusu.
Bazı ilaçların yazımına kota getirildi
1 Ocak'ta başlıyor: Aile Hekimliği hastanelerden tetkik isteyebilecek
Yeni düzenlemeye göre, aile hekimlerinin teşvik alabilmesi için, kendilerine kayıtlı hastaların yılda en az iki kez aile sağlığı merkezlerine (ASM) gitmesi gerekiyor. Eğer bir hasta, yılda 7'den fazla başka bir sağlık kurumuna gidip muayene olursa, o hekim teşvikten faydalanamayacak. Ayrıca, aile hekimlerine antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu ilaç yazma konusunda kota getirildi. İl ortalamasının üzerinde ilaç yazan hekimler de teşvikten yararlanamayacak.
Kronik hastaların izlenmesi isteniyor
Bakan Yardımcısı'ndan tepki çeken açıklama: Aile hekimlerinin eksiklerini hissetmedik
Bunun yanında, aile hekimlerinin hastalarını daha yakından takip etmeleri isteniyor. Yönetmelik, hekimlerden kronik hastalıkları olan kişilerin düzenli izlenmesini ve bu bilgilerin Hasta Yönetim Platformu’na işlenmesini şart koşuyor. Yani, aile hekimlerinin tansiyon, şeker, obezite gibi hastalıkları izlemeleri bekleniyor.
Kaynak:haber merkezi