Suriye’de 2011’de başlayan iç savaş sonrası Beşar Esad ve ailesi, Suriye'yi terk etti. Bu gelişme sonrası savaş nedeniyle dünyanın farklı yerlerinde yaşamlarına devam eden Suriyelilerin akıbeti merak konusu oldu.
Özellikle milyonlarca Suriyeliye ev sahipliği yapan Türkiye'de, Esad'ın ülkeyi terk etmesinin ne olacağı merak ediliyordu. Sabahın erken saatlerinden itibaren sınır kapılarında hareketlilik başladı. Suriyeliler, sınırın diğer tarafına geçmek için beklemeye koyuldu.
Bu kapılardan biri de Kilis Öncüpınar oldu.
'SAATLERCE BEKLETİLİYORUZ'
Gazete Duvar'dan Bahri Uçar'ın haberine göre, Ülkesine dönecek sığınmacılar kimlikleri tespit edilip "gönüllü geri dönüş" olarak işaretlenip sistemden düşürülüyor. Eksikleri olanlar ise geri gönderiliyor. Türkiye'ye geldiklerinde ne evrak aldılarsa onları teslim ederek geri dönüyorlar. Ancak ülkesine dönmek için sınır kapısına gelen sığınmacılar, saatlerce bekletilmekten şikayetçi.
Konuştuğumuz bir Suriyeli, “Buradaki insanlar bilerek bekletiliyor, gazeteciler dönüş görüntülerini çeksin diye" diyor.
Adı Abdullah olan bir başka Suriyeli de, "Sabah sekizden beri burada, sınır kapısında bekliyorum. Sadece ben değil, çocuklar ve kadınlar da saatlerdir aynı durumda" diye konuşuyor.
Ülkelerine dönen Suriyeli sığınmacıların bir kısmı ailesini Türkiye’de bırakıp giderken, bir kısmı ise ailesiyle birlikte dönüyor.
Konuştuğumuz Suriyeli sığınmacıların çoğu, ülkelerinin tam olarak güvenli hale gelmemesine rağmen Esad’ın gidişiyle artık dönmek istediklerini dile getiriyor.
'ESAD GİTTİ, DÖNÜŞ YOLU AÇILDI'
Sınırda, ailesiyle birlikte Suriye’ye dönmek için bekleyen Ahmet Mansur, 10 yıl önce Suriye'nin Halep kentinden gelerek Antep’e yerleştiğini, Esad gittiği için ülkesine dönmek istediğini anlatıyor. Mansur, "Elhamdülillah Esad gitti. 50 yıldır baskı altındaydık. Bu insanların gitmesine çok sevindik çünkü savaştan kaçma sebebimiz de zaten onların zulmüydü” ifadelerini kullanıyor. Halep’teki evlerinden ikisinin yıkıldığını, birinin ise hala ayakta olduğunu belirten Mansur, Halep’e dönüp yeniden başlayacaklarını söylüyor.
23 yaşındaki Hadi Muhammed Abdullah da yıllar sonra ailesine kavuşma umuduyla Bursa’dan Kilis’e gelerek Suriye’ye dönmek için sınırda bekleyenler arasında yer alıyor. Abdullah, "Esad gitti, kaçtı elhamdülillah. Artık ülkeme dönmek istiyorum" diyor.
Halep’ten 11 yıl önce Türkiye’ye sığınan Abdullah Muaffek de Suriye’deki rejimin değişmesiyle ülkesine dönmeye karar verdiğini söylüyor: "Esad çok şükür gitti. Şimdi ülkeme dönüp ne durumda olduğunu görmek istiyorum."
Türkiye’de yaşadıkları süreçte belirli zorluklarla karşılaştıklarını da dile getiren Suriyeliler, Türkiye halkına verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ediyor. Türkiye’ye geldikten sonra 5 yıl Antep’te, ardından 6 yıl da Bursa’da hurdacılık yaparak geçimini sağladığını ifade eden Muaffek, “Artık kendi evime dönme vakti geldi" diyor.
Şam doğumlu olan Abdullah Mansur, 5 yıldır Bursa’da yaşadığını ve hurdacılık yaparak geçimini sağladığını belirtiyor.
Türkiye’de yaşadığı 10 yıl boyunca Türkiye halkının desteğini hissettiğini ifade eden Mansur, “2014 yılında Halep’ten Türkiye’ye geldim. O günden beri Antep’te yaşıyorum. Asıl mesleğim tornacılık ama burada küçük bir plastik fabrikası kurdum. Ancak artık işimiz burada kalmadı. Bizim devletimiz yıkıldı ve oraya gidip sıfırdan başlayacağız. Ben tüm Suriyeliler adına Türkiye halkına teşekkür etmek istiyorum. Bizi çok güzel idare ettiniz, dayanışma gösterdiniz” ifadelerini kullanıyor.
'ÇOCUKLARIM SURİYE’Yİ ÖĞRENECEK'
Türkiye’ye geldiğinde iki çocuğunun olduğunu, Türkiye’de iki çocuğunun daha dünyaya geldiğini söyleyen Mansur, “Geldiğimizde çocuklarım 3 ve 7 yaşındaydı. Şimdi biri 13, diğeri 17 yaşında. Hem Türkiye’de doğan çocuklarım hem de diğer iki çocuğum Suriye’yi bilmiyorlar ama görecekler ve öğrenecekler" diyor.
Sınır kapısında bekleyen Suriyeli sığınmacıları, Suriye’deki evlerin ne durumda olduğunu da bilmediklerini belirtiyor. Birçok sığınmacı, Suriye’ye geçip oradaki evin durumunu yerinde görmek istediğini söylüyor.