Esad'ın devrilmesinin ardından Suriyelilerin ülkesine döndüğü haberleri gerçek mi, dönüş başladı mı?

Esad'ın devrilmesinin ardından Suriyelilerin ülkesine döndüğü haberleri gerçek mi, dönüş başladı mı?
Esad rejiminin devrilmesinin ardından iktidar medyasından ardı ardına Suriyelilerin akın akın ülkesine döndüğü ve sınır kapısında yoğunluk olduğu haberleri servis ediliyor. İktidardan gelen açıklamalar da, uzmanların yorumu da bu haberleri yalanlıyor.

HTŞ öncülüğündeki cihatçı güçlerin Esad'ı devirmesinin hemen ardından Türkiye'de yaşayan Suriyeliler ülkenin dört bir yanında sokaklara çıkıp kutlama yaptı.

Kutlama görüntüleri İstanbul'dan Hatay'a, Adana'dan Van'a hemen her kentte kameralara yansıdı.

Sığınmacılar konusunda rahatsızlığın zirveye çıktığı dönemde yapılan kutlamaların ardından "Esad devrildi, burada kutlama yapan Suriyeliler artık ülkesine dönebilir" yorumları yapılmaya başlandı.

İKTİDAR MEDYASINA GÖRE DÖNÜŞ BAŞLADI

Türkiye'de iktidar medyası, HTŞ'nin Halep'i almasının hemen ardından Suriyelilerin ülkesine dönmeye başladığı haberlerini geçmeye başladı.

Cilvegözü sınır kapısından fotoğraf ve videolar yayınlandı.

ulkelerine-donmek-isteyen-suriyeliler-c-460910-136078.jpg

Esad rejiminin devrilmesi ve HTŞ'nin tüm ülkede kontrolü ele geçirmesinin ardından Suriyelilerin dönüşünün hız kazandığı öne sürüldü.

DHA'nın geçtiği haberlerden biri şöyle:

ekran-alintisi-002.png

Suriye’de muhaliflerin başkent Şam’da kontrolü ele almasının ardından çok sayıda Suriyeli, ülkelerine dönüş için sabahın ilk ışıklarıyla beraber Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Gümrük Kapısı’na geldi. Genç, çocuk ve yetişkin Suriyeliler, eşyalarıyla birlikte sınır kapısı önünde uzun kuyruk oluşturdu. Jandarma ekiplerinin güvenlik önlemi aldığı sınır kapısında işlemleri tamamlanan Suriyeliler gönüllü geri dönüş yapıyor.

‘TÜRKLER BİZİM KARDEŞİMİZ’

Suriye’nin Lazkiye kentine dönmek için bekleyen Abdurrahman el-Ali, “6 yıldır Türkiye’deyim. Burada çalışıyordum. Tüm ailem Suriye’de. Şimdi Esad gitti, savaş bitti. Vatanımıza, memleketimize dönüyoruz. Türkiye çok güzel, bizi çok güzel ağırladılar. Türkler bizim kardeşimiz. Burada 6 yıl yaşadık, hiçbir sıkıntı yaşamadık. Recep Tayyip Erdoğan’ı çok seviyoruz, ona çok teşekkür ederiz” diye konuştu.

‘BİZİ ÇOK İYİ AĞIRLADILAR’

Mustafa el-Ahmed ise “İdlib’den gelmiştim, şimdi evime geri dönüyorum. 3 yıldır buradayım. Artık vatanıma, memleketime geri dönüyorum. Türkiye’de kaldığım sürede bizi çok iyi ağırladılar. Sağ olsunlar, Allah razı olsun. Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Türk milletine teşekkür ederiz” dedi.

DÖNÜŞLER ÇOK SINIRLI

Ardı ardına geçen bu haberlere rağmen Suriyelilerin dönüşünün çok sınırlı kaldığı resmi açıklamalara da yansıyor.

459908.jpg

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan bu sabah (9 Aralık) yaptığı açıklamada yine "güvenli ve gönüllü dönüş" vurgusu yaptı, dönüşlerin başladığına ilişkin bir veriye yer vermedi.

"Suriyelilerin güvenli ve gönüllü geri dönüşlerinin sağlanması ve ülkenin yeniden imarı için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Zor günlerinde Suriyeli kardeşlerine el uzatmış olan Türkiye, Şam'da açılan yeni sayfada da yanlarında olacaktır. Suriye halkının da bu altın fırsatı iyi değerlendireceğine inanıyoruz. DEAŞ ve PKK'nın mevcut durumdan fayda sağlamasının önlenmesi Suriye'yi terörizm için güvenli liman olmaktan çıkartacaktır. Bunun için de her türlü çalışmamıza kararlılıkla devam edeceğiz."

numan-kurtulmus-aa-1506841-1.webp

TBMM Başkanı Numan Kurtuluş da, bütçe görüşmelerinin açılışında yaptığı konuşmada konuya değindi. O da "onurlu ve güvenli dönüş" vurgusu yaptı.

"Türkiye için hiç şüphesiz en temel önceliklerden birisi de ülkemizde uzun yıllardır misafir ettiğimiz göçmenlerin onurlu ve güvenli bir şekilde geri dönüşünü sağlayacak sürecin hızlandırılmasıdır."

"DÖNMELERİNİ BEKLEMEK NAİFLİK"

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Mülkiye Göç Araştırmaları Merkezi Direktörü Prof. Dr. Murat Erdoğan, T24'e konuştu. Erdoğan Suriyelilerin dönüşünü beklemenin naiflik olduğu görüşünde.

"2011-2012'de kaçıp gelenlerin yanı sıra 2013'ten itibaren asıl kaçtıkları şey IŞİD ve benzeri terör örgütleriydi. Yani ülkenin tamamen istikrarsızlaşması, kontrolden çıkması; IŞİD'in gayet vahşi yaklaşımı, erkekleri askere alma çabası, kadınların cariyeleştirilmesi, yeni bir sistem getirmesi ve bunu olabildiğince kanlı biçimde yapması birçok insanın Türkiye'ye kaçmasına neden oldu. Belki IŞİD'in ortaya çıkmasını da Esad'la ilişkilendirmek mümkün olabilir ama IŞİD ve benzeri örgütlerin de masum olduğu anlamına gelmiyor"

"10 gün önce bugün yaşadığımızı yaşayabileceğimizi düşünemezken bu kadar kolaycı olup 'Hadi evinize gidiyorsunuz' demek ya da Suriyelilerin bunu düşünmesini beklemek biraz naif geliyor. Dünyanın her tarafında göçle ilgili eğilimler açıktır. Göçmenler ve hele mülteciler korkarak, ölümden kaçarak başka bir yere sığınmışlarsa, bir yaşam kurmuşlarsa sonra ülkelerinde olup biteni tabii ki yakından takip ederler ama 'Hadi bavulları toplayın, gidiyoruz' kısmına kolay kolay gelemezler"

Kaynak:Haber Merkezi