Tarım ve Orman Bakanlığı, üç gün önce yayımladığı yeni yönetmelikle pestisit limitlerini Avrupa Birliği (AB) standartlarına uygun hale getirdiğini duyurdu. Yönetmeliğe göre üreticilerin yeni limitlere üç ay içinde uyum sağlaması gerekiyor. Ancak bazı ürünlerde limitlerin onlarca kat aşıldığı görülürken, Avrupa ülkeleri bu gıdaları “tehlikeli” koduyla sınırdan geri çevirdi. Avrupa ülkelerinden Türkiye menşeli gıdalarla ilgili alarm verici bildirimler gelmeye devam ediyor.
20-28 OCAK TÜRKİYE’DEN AVRUPA’YA GİDEN GIDALAR İÇİN ALARM VERİLDİ
Kekik
20 Ocak’ta Belçika’ya gönderilen kuru kekiklerde izin verilen limitin 1,92 katı pirolizidin alkaloid tespit edildi. Belçika yetkilileri, ürünü “tehlikeli” koduyla sınırdan geri çevirdi.
Kuru İncir
21 Ocak’ta İspanya’ya giden kuru incirlerde aflatoksin ve okratoksin A bulundu. İzin verilen miktarların 9,5 katı toksin içeren incirler tehlikeli koduyla reddedildi.
Mandalina
22 Ocak’ta Bulgaristan’a ihraç edilen mandalinalarda, daha önce yasaklanmış pestisitler olan propiconazole ve chlorpyrifos-methyl tespit edildi. Limitlerin 18,4 ve 3,7 kat üzerinde çıkan pestisit oranları nedeniyle ürünler geri gönderildi.
Atıştırmalık Gıdalar
23 Ocak’ta Almanya’ya giden atıştırmalıklarda, 3-MCPD ve glisidol oranlarının izin verilen seviyenin 3,4 ve 2,1 katı olduğu belirlendi.
Antep Fıstığı
23 Ocak’ta Yunanistan, aflatoksin oranı 1,8 kat yüksek çıkan antep fıstıklarını “tehlikeli” koduyla geri çevirdi.
Acı Badem
23 Ocak’ta İspanya’ya gönderilen acı bademlerde hidrosiyanik asit miktarı izin verilen seviyenin 63,6 katı olarak ölçüldü. Bu madde siyanür etkisiyle ölümcül olabilir.
Nar
24 Ocak’ta Hollanda’ya gönderilen narlarda pestisit kalıntıları saptandı. İhraç edilen narlarda 2,9 kat pestisit bulundu.
Üzüm
Fransa’ya giden sultani üzümlerde ise 30 kat fazla pestisit bulundu. Fransız yetkililer, pestisit oranının insan sağlığı için ciddi risk oluşturduğunu belirterek ürünü piyasadan toplattı.
Kakule
24 Ocak’ta İsviçre’ye gönderilen kakulede, izin verilen limitin 15 bin 610 katı etilen oksit bulundu. Avrupa’da kanserojen olduğu gerekçesiyle yasaklanan bu madde nedeniyle ürünler piyasadan çekildi.
Organik Kuru İncir
27 Ocak’ta Fransa ve Almanya’ya ihraç edilen organik kuru incirlerde aflatoksin oranı 4,2 kat fazla çıktı. Yetkililer ürünleri tehlikeli koduyla geri gönderdi.
Domates
28 Ocak’ta Hırvatistan, Türkiye’den aldığı domateslerde Avrupa’da 2021’de yasaklanan ve son derece zehirli kabul edilen indoxacarb tespit etti. Ürünler imha edildi.
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI GIDALARIN TÜKEKİME SUNULMADIĞINI AÇIKLADI
Bakanlık, yeni yönetmelikle pestisit limitlerini AB standartlarına uyumlu hale getirdiğini duyururken, ihraç edilen ürünlerde halen yüksek oranda zararlı madde tespit edilmesi soru işaretleri yarattı. Bakanlık, ithalat, ihracat ve rutin kontrollerde numune alındığını ve zararlı seviyelerde toksin içeren gıdaların tüketime sunulmadığını açıklasa da, Avrupa’dan gelen bildirimler ciddi bir denetim sorunu olduğunu gösteriyor.
UZMANLAR ANALİZLERİN DİKKATLE YAPILMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLÜYOR
Uzmanlar, özellikle kuru incir, kekik, üzüm, domates ve badem gibi ürünlerde pestisit ve toksin analizlerinin dikkatle yapılması gerektiğini vurguluyor. Tüketicilerin, güvenilir üreticilerden alışveriş yapmaları ve organik sertifikalı ürünleri tercih etmeleri öneriliyor.
TARIM DENETİMLERİ TARTIŞMA KONUSU OLDU
Son yaşanan olaylar, Türkiye’de tarım ürünlerinin denetim mekanizmalarının ne kadar etkin işlediği konusunda tartışmaları da beraberinde getirdi. Avrupa ülkelerinden gelen uyarılar, Türkiye’nin gıda güvenliği politikalarında daha sıkı önlemler alması gerektiğini gösteriyor.