Parmakların uzun süre suda kaldığında kırışmasının, derinin suyu emip şişmesiyle oluştuğu düşünülse de, bilim insanları bu yaygın inanışın gerçeği yansıtmadığını belirtiyor.
Bilim insanları, suda uzun süre kalan parmakların buruşmasının ardındaki nedenin sinir sistemi ve kan damarlarıyla ilişkili olduğunu belirtiyor. New York’taki Binghamton Üniversitesi’nden Biyomedikal Mühendisi Dr. Guy German’in yürüttüğü bir deneyde, gönüllülerden parmaklarını 30 dakika boyunca suda bekletmeleri istendi.
Yapılan deneyde, oluşan kırışık desenleri inceleyen araştırmacılar, 24 saat sonra deneyi tekrarladıklarında aynı kırışık desenlerin yeniden oluştuğunu gözlemlediler.
Bunun yaşanmasının nedeni ise otonom sinir sistemi. Yani kalp atışı, nefes alma ve göz kırpma gibi istemsiz vücut işlevlerini yöneten sistemimiz. Parmaklarımız uzun süre suyla temas ettiğinde, derideki tuz seviyesi düşüyor. Bu da beyne bir sinyal gönderiyor.
Otonom sinir sistemi bu sinyale kan damarlarını daraltarak tepki veriyor. Damarlar daralınca cilt hacmi azalıyor ve kırışıklıklar oluşuyor. Tıpkı üzümün kuruyarak kuru üzüme dönüşmesi gibi.
Araştırma, kırışıklıkların sadece fiziksel bir tepki değil aynı zamanda işlevsel bir avantaj sunduğunu da ortaya koydu. Kırışmış parmaklar, ıslak yüzeylerde daha iyi kavrama sağlıyor. Bu da, su altında nesneleri tutmayı ya da yürümeyi kolaylaştırıyor. Diğer bulgu ise sinir hasarı olan kişilerin parmaklarında kırışıklık oluşmaması. Bu da sürecin sinir sistemi tarafından kontrol edildiğini kanıtlıyor.