ABD seçimleri kıyasıya rekabet içinde: Anketler ne kadar güvenilir?
ABD'deki 5 Kasım seçimleri yaklaşırken, anketler arasındaki çekişme gündemi sarsmaya devam ediyor. Yanı sıra söz konusu anketlerin güvenilirliği de tartışma konusu haline geldi. DW Türkçe'nin haberine göre, geçmişteki yanlış tahminler; kamuoyu araştırmacılarını baskı altında bırakmış durumda. 2016 yılında Hillary Clinton'ın kazanacağı öngörülmüştü ancak Donald Trump, beklenmedik bir şekilde galip geldi. 2020 yılındaki seçimlerde anketler Joe Biden'ın zaferini doğru tahmin ettiyse de Donald Trump'ın beklenenden daha fazla oy almış olması dikkat çekti. Pew Araştırma Merkezi’nin verilerine göre, ulusal anketlerin yüzde 88’i Demokrat adayların popülaritesini abarttı.
ARAŞTIRMACILAR DERSİ ALDI MI?
ABD'de posta yoluyla oy verme işlemleri devam ediyorken, anketlerdeki mevcut duruma göre; Demokrat Kamala Harris ve Cumhuriyetçi Donald Trump neredeyse eşit oy oranlarına sahip. ABC News'un son anketine göre, Harris yüzde 48, Trump yüzde 47 oranında destek görüyor ancak uzmanlar, Trump seçmenlerinin anketlere katılmamayı tercih etmesinin sonuçları saptırdığını öne sürüyor. Bu durum, 2016 yılından beri değişmediği düşünülüyor.
Pew Araştırma Merkezi’nden Courtney Kennedy, “Hala sihirli bir çözüm bulmuş değiliz” derken, Siena College’dan Don Levy, anket sonuçlarıyla nihai seçim sonuçları arasındaki farkın, bazı grupların anketlere katılmamalarından kaynaklandığını ifade ediyor. Levy, anketlerdeki hataların önemli bir kısmının bu grupların yok sayılmasından kaynaklandığını belirtiyor.
ÇÖZÜM YOLLARI NELER?
Levy, 2024 yılı anketleri için önceki seçimlerden veri kullanmanın önemine dikkat çekerken, Vanderbilt Üniversitesi’nden Joshua Clinton, önceki sonuçlara dayalı anketin tehlikeli olabileceğini belirtiyor. Clinton, eğer Demokratlar arasında daha fazla coşku varsa, bu yaklaşımın sonuçları yanıltabileceğini savunuyor.
Levy, gizli Harris seçmenlerinin de olabileceğini öne sürerek, Trump destekçilerinin durumu konusunda şüphelerin devam ettiğini söylüyor. Kennedy ise, anketlerin Trump destekçilerine yeterince ulaşamadığını belirtiyor ve sonuçların bu denli yakınken “beraberlik” sonucuna ulaşmanın önemini vurguluyor.
SEÇİM SÜRECİNİN KARMAŞIKLIĞI
Anketlerin yanı sıra, ABD başkanları halk oylamasıyla değil, Seçiciler Kurulu’nun 538 delegesinin en az 270 oyuyla belirleniyor. Bu karmaşık sistem, daha önce Trump ve George W. Bush’un rakiplerinden daha az oy alarak seçilmelerine neden oldu. Şu anki analizlerde, Arizona, Georgia, Michigan, Pensilvanya, Nevada, Kuzey Carolina ve Wisconsin gibi yedi salıncak eyaletin belirleyici olacağı öngörülüyor.
Özellikle Pensilvanya, birçok analistin dikkatini çekiyor. University College London’dan Thomas Gift, her iki adayın da Pensilvanya olmadan Beyaz Saray’a ulaşmasının zor olduğunu belirtiyor ve bu eyaletin seçimlerin kilit noktası olacağına inanıyor.