ABD'de Temsilciler Meclisi geçici bütçeyi reddetti: Bir çözüm bulunamazsa hükümet kapanacak
ABD Başkanı seçilen Donald Trump'ın Çarşamba günü Kongre üyelerine hükümetin Cuma gününden sonra da finanse edilmesini sağlayacak geçici harcama tasarısını reddetmeleri çağrısında bulunması sonuç verdi.
Sonuç tam da Trump'ın istediği gibi oldu ve geçici bütçe tasarısı, ABD Temsilciler Meclisi'nde dün akşam saatlerinde yapılan oylamada 174 "evet" oyuna karşılık 235 üyenin "hayır" oyuyla reddedildi.
Hükümete mart ayına kadar finansman sağlanmasını ve borçlanma tavanının 2 yıl boyunca askıya alınmasını öngören tasarı, Demokratların yanı sıra bazı Cumhuriyetçiler tarafından da kabul görmedi.
Trump 5 ülkeye daha büyükelçi seçti: Emlakçı da var golfçü de
78 CUMHURİYETÇİ DE TASARIYA 'HAYIR' DEDİ
Oylamada Demokratlar ile birlikte 78 Cumhuriyetçi meclis üyesi de söz konusu tasarıya "hayır" oyu verdi.
Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Mike Johnson ise cuma gece yarısından önce geçici bütçe tasarısı konusunda bir yol bulabileceklerine inandığını belirtti.
Daha önce Demokratlarla Cumhuriyetçiler, geçici bütçe konusunda uzlaşma sağlamış ancak bu konuda aksi yönde açıklama yapan Trump'ın sözleriyle uzlaşma bozulmuştu.
Trump ve Başkan Yardımcısı seçilen JD Vance, Kongre üyelerine, Salı günü açıklanan geçici harcama tasarısından farklı ve “Demokratlar'ın eşantiyonları” olarak adlandırdıkları unsurlardan arınmış bir tasarıyı geçirmeleri çağrısında bulundu.
Trump, Berat Albayrak'a özenen Musk'ı kıramadı
HÜKÜMETİN YARINA PARASI YOK
Trump'ın ayrıca Kongre üyelerine tasarıyı borç tavanını ele almak için de kullanmaları çağrısında bulunması, süreci daha da karmaşıklaştırdı.
Bu durum, 25 Aralık'taki Noel tatilinden günler önce uçak yolculuğundan kolluk kuvvetlerine kadar birçok hizmeti sekteye uğratacak kapanma riskini beraberinde getirdi.
Kongre'nin harekete geçmemesi durumunda federal hükümetin Cumartesi günü faaliyetlerini finanse etmek için parası tükenecek.
ABD hükümeti son olarak Trump'ın ilk dört yıllık Beyaz Saray döneminde Aralık 2018'den 2019'a uzanan dönemde kapanmıştı.
Senato şu anda Demokrat Parti kontrolünde. Demokrat Partili Başkan Joe Biden da Trump 20 Ocak'ta göreve başlayana kadar iktidarda kalacak.
ABD’de okuyan öğrencilere tavsiye: “Trump koltuğa oturmadan ülkeye dönün”
ELON MUSK DA BASTIRMIŞTI
Trump'ın açıklaması öncesinde müttefiki Elon Musk, tasarıyı reddetmesi için Kongre'ye baskı yapmış ve tasarıyı destekleyenlerin 2 yıl sonra yapılacak ara seçimlerde değiştirilmesi gerektiğini savunmuştu.
Trump'ın seçilmesine yardımcı olmak için 250 milyon dolardan fazla para harcayan Tesla CEO'su ve dünyanın en zengin insanı Musk, Trump tarafından federal bütçede tasarruf yapmak ve hükümet verimliliğini arttırmakla görevlendirilmişti.
Trump geçmişte de zaman zaman hükümetin kapanmasına destek vermişti. 2018-2019 dönemi, 34 gün süren ABD tarihinin en uzun süreli kapanışıydı.
Time Dergisi Trump'ı 2. kez "yılın kişisi" ilan etti
FEDERAL HÜKÜMET KAPANIRSA NE OLACAK?
ABD kanunlarına göre Senato ve Temsilciler Meclisi'nden oluşan Kongre, her yıl 1 Ekim'de başlayıp 30 Eylül'de sona eren mali yılın tümüne ilişkin bütçeyi zamanında onaylayamazsa bu gerçekleşene kadar geçen sürenin geçici bütçelerle kapatılması gerekiyor. Bütçenin onaylanamadığı dönemlerde harcama yetkisini kaybeden federal hükümet, hayati hizmetler dışındaki tüm faaliyetlerine ara vermek zorunda kalıyor.
Bu süreçte, hayati olmayan hizmetlerde görevli kamu çalışanları zorunlu izne çıkarılırken ABD ordusu, istihbarat kurumları, kamu hastanelerinde çalışan doktor ve hemşireler, havaalanları ve hapishanelerdeki güvenlik görevlileri gibi kamu çalışanları görevlerine devam ediyor. 'Hayati personel' kategorisinde yer alan bu çalışanlar, kapanma dönemlerindeki maaşlarını genellikle Kongre yeni bir bütçe geçirene kadar alamıyor.
Kaynak:VOA