ABD'nin Ankara Büyükelçisinden Türkiye itirafı: Washington tepki göstermekte gecikti

ABD'nin Ankara Büyükelçisinden Türkiye itirafı: Washington tepki göstermekte gecikti
Görev süresini tamamlayarak 1 Eylül’de ülkesine geri dönmeye hazırlanan ABD Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Türkiye'nin ABD için "olmazsa olmaz" bir müttefik olduğunu fakat Washington'un Ankara’ya hep böyle davranmadığını belirtti.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Türkiye’ye dair itiraf gibi açıklamalara imza attı. Flake, Politico’ya verdiği röportajda, Türkiye'yi "büyümekte olan bir bölgesel güç" olarak değerlendirerek "Bizden sonra açık ara farkla NATO'daki en büyük ikinci ordular" ifadesini kullandı. Flake, kendisinden sonra gelecek büyükelçiye bir tavsiyede bulunarak "Bu ilişkiyi geliştirmek için elimizden geleni yapmalıyız" dedi.

2016 yılında 15 Temmuz Darbe Girişimi yaşandığında ABD'nin tepki vermekte geciktiğini ifade eden Flake, "O dönem Başkan Barack Obama, (Erdoğan'ı) aramamıştı ama Putin aradı. Bu bir süre başımıza bela oldu" ifadesini kaydetti. Flake, konuşmasının devamında, Ankara'da gerçekleştirilen suçlu takasına dikkat çekti. "İki hafta önceye bakalım; Türkiye tutuklu takasında önemli rol aldı. Lojistiği sağladılar; Ankara'ya 7 ülke ve 7 uçak geliyordu; çok iyi bir iş çıkardılar.” ifadelerini kaydeden Flake, bu kez Biden’ın Erdoğan’ı teşekkür etmek için aradığını, Putin’in aramadığını bu sebeple işlerin tersine döndüğünü iletti.

Flake, verdiği röportajda, "İyi niyetli birçok insan Türkiye'nin olmazsa olmaz bir partner olduğunu biliyor. Dünya barış halindeyken Türkiye sadece coğrafi konumundan sebep bile önemli bir pozisyondadır. Dünya karıştıysa ise daha da önemlidirler" açıklamasında bulundu ve kendisine yöneltilen Türkiye'nin Filistin-İsrail sorununda gelecekte oynayacağı role ilişkin soruya ise, "Onlardan İran'la gerilimi düşürmek için iyi durumdaki makamlarını kullanmalarını istedik. İran'la yakın ilişkileri yok. Hepimizin İran'la yaşadığı sorunları onlar da yaşıyor, ancak tabii onlarla daha çok temas halindeler. Bu temas durumu, Hamas'ın siyasi kanadı için de geçerli" ifadeleriyle yanıt verdi.

İsrail'in Türkiye'nin söylemleri sebebiyle devam eden İsrail-Hamas savaşında taraf haline geldiğini düşündüğünü ifade eden Flake, "Ancak yine de Türkiye gibi bölgesel aktörler rol oynamadan Gazze'de uzun süreli bir çözüme ulaşmak mümkün değil. Bu garantör olarak da olabilir, Gazze'nin tekrar inşasında da olabilir" açıklamasını yaptı.

"YANLIŞLIKLA NEW YORK'A UÇTU"

İfadelerinin devamında, ocak ayında Ankara'nın İsveç'in NATO üyeliğine vetosunu düşürdüğü ve ABD Kongresi'nin Türkiye'ye F-16 satışına yeşil ışık yaktığı günü anlatan Flake, süreçte lobicilik konusunda önemli rol oynadığına dikkat çekti. Flake, İsveç’in katılımı için gerekli belgeleri taşıyan Türk diplomatın yanlışlıkla ABD'de Virginia yerine New York'a uçtuğunu aktardı ve diplomatın daha sonra arabayla adrese yöneldiğini ifade etti.

NATO katılım belgelerinin depozitör ülke konumundaki ABD'ye elden teslim edilmesi gerektiğinin altını çizen Flake, "Aslında diplomatın yolunun uzaması işime geldi" diyerek bu sayede Türkiye’de F-16, Yunanistan'a F-35 satılması konusunda Kongre üyelerini ikna edecek daha çok zamanı olduğunu kaydetti.