Birleşmiş Milletler, İsrail'in Filistin topraklarını işgalinin yasa dışı olduğunu söyledi

Birleşmiş Milletler, İsrail'in Filistin topraklarını işgalinin yasa dışı olduğunu söyledi
BM'nin en üst mahkemesi, İsrail'in Filistin topraklarını işgalinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtti.

"YASA DIŞI İŞGALE SON VERİLMELİ"

bm1.webp

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki yerleşim faaliyetlerini durdurması ve bu bölgeler ile Gazze Şeridi'ndeki "yasa dışı" işgaline en kısa sürede son vermesi gerektiğini söyledi.

“MAHKEME YALANLAR ÜZERİNE KURULU”

bm3.jpg

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise mahkemeye sert çıktı. Netanyahu mahkemenin kararı için, "Yalanlar üzerine kurulu bir karar. Mahkemenin tavsiye kararı hukuken bağlayıcı olmasa da yine de önemli bir siyasi ağırlık taşıyor.” dedi.

“İSRAİL’İN VARLIĞI YASA DIŞI”

bm2.webp

İsrail'in saldırıları, merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Adalet Divanı tarafından inceleniyor. Mahkemeden özellikle İsrail'in Filistinlilere yönelik politikaları ve uygulamaları ile işgalin hukuki statüsüne ilişkin görüşünü bildirmesi istendi.

ICJ Başkanı Nawaf Salam, "İsrail'in... İşgal Altındaki Filistin Toprakları'ndaki varlığını sürdürmesinin yasa dışı" olduğunu tespit ettiğini söyledi. Salam, "İsrail Devleti, işgal altındaki Filistin topraklarındaki hukuka aykırı varlığına mümkün olan en kısa sürede son verme yükümlülüğü altındadır" dedi.

“İSRAİL TAZMİNAT ÖDEMELİ”

Mahkeme ayrıca İsrail'in Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki tüm yerleşimcilerini tahliye etmesi ve işgalin Filistinlilere verdiği zararlar için tazminat ödemesi gerektiğini belirtti. İsrail, 1967'den bu yana Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te yaklaşık 700.000 Yahudi'yi barındıran yaklaşık 160 yerleşim yeri inşa etti. Mahkeme yerleşimlerin yasadışı olduğunu söyledi. İsrail, bunların uluslararası hukuka aykırı olduğunu sürekli olarak reddetti.

Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in "politikaları ve uygulamalarının, işgal altındaki Filistin topraklarının büyük bir bölümünün ilhakına varan bir nitelik taşıdığını" ve bunun uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirterek, İsrail'in işgal altındaki toprakların hiçbir bölümü üzerinde "egemenliğe sahip olma hakkı olmadığını" kaydetti.

İsrail Başbakanı, mahkemenin kararını reddeden net bir açıklama yaptı.

Netanyahu yaptığı açıklamada, "Yahudi halkı kendi topraklarında işgalci değildir - ne ebedi başkentimiz Kudüs'te, ne de atalarımızın mirası olan Yahudiye ve Samarya'da (Batı Şeria)" dedi. Lahey'de verilen hiçbir yalan karar bu tarihi gerçeği çarpıtamayacağı gibi, İsrail'in ülkemizin her yerindeki yerleşim birimlerinin meşruiyeti de tartışılamaz."

EL ŞEYH: FİLİSTİN HALKI İÇİN TARİHİ ZAFER

hes1.jpg

Ancak mahkemenin bulguları Filistinliler tarafından memnuniyetle karşılandı. Filistinlilerin ana çatı örgütü olan Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) genel sekreteri Hüseyin El Şeyh, bunu "Filistin halkının hakları ve kendi kaderini tayin hakkı için tarihi bir zafer" olarak nitelendirdi.

"Uluslararası toplum, uluslararası adaletin görüşüne saygı göstermeli ve İsrail'i Filistin topraklarındaki işgaline son vermeye zorlamalıdır" dedi.

Mahkemenin bulguları şimdi BM Genel Kurulu'na gidecek ve Genel Kurul, bir karar alma seçeneği de dahil olmak üzere nasıl yanıt verileceğine karar verecek. Bu önemli olacak ve müzakereler için bir katalizör oluşturabilir ve gelecekteki müzakereli bir çözüm için yasal parametreleri belirleyebilir.

Bu dava, Güney Afrika'nın, İsrail'in Gazze savaşında Filistinlilere karşı soykırım yaptığını iddia ederek Uluslararası Adalet Divanı'na getirdiği diğer bir aktif davadan ayrıdır.