Birleşmiş Milletler'den Fransa'daki başörtüsü yasağına çok sert tepki

Birleşmiş Milletler'den Fransa'daki başörtüsü yasağına çok sert tepki
Birleşmiş Milletler (BM) raportörleri, Fransa’da uygulanan başörtüsü yasağının ayrımcı bir uygulama olduğunu ve derhal geri alınması gerektiğini açıkladı.

BM raportörleri, Fransa'nın sporculara yönelik başörtüsü yasağını "ayrımcı" bularak derhal geri alınmasını istedi. Başörtülü Müslüman kadın ve kızların eşit haklara sahip olması gerektiği vurgulandı. Yapılan yazılı açıklamada, Fransız futbol ve basketbol federasyonlarının başörtülü sporcuları amatör seviyede dahi müsabakalardan men etme kararı ile Fransa hükümetinin başörtülü sporcuların Paris Olimpiyat Oyunları'nda ülkelerini temsil etmesine izin vermemesinin orantısız olduğu vurgulandı.

'MÜSLÜMAN KADINLAR EŞİT HAKLARA SAHİP OLMALIDIR'

1200x675-cmsv2-e561efee-e738-5308-a5ab-86b7fd7023ce-7924898-1.webp

Raportörler, bu kararın sporcuların kimliklerini, dinlerini ve inançlarını özgürce ifade etme haklarını ihlal ettiğini belirtti. "Sporculara yönelik başörtüsü yasakları ayrımcıdır ve derhal geri alınmalıdır. Başörtüsü takan Müslüman kadın ve kızlar, kültürel ve sportif hayata katılımda eşit haklara sahip olmalıdır," ifadeleriyle durumun ciddiyetine dikkat çektiler.

'ÖZGÜRLÜKLER SINIRLANDIRILMASIN'

paris-olimpiyat-oyunlarinda-fransiz-sporcular-icin-basortusu-yasagi-lvaw.jpeg

Ayrıca, devletin tarafsızlığı ve laik yapısının, ifade özgürlüğü ile din veya inanç özgürlüğü haklarına kısıtlamalar getirmek için meşru bir gerekçe olamayacağını vurguladılar. "Bu özgürlüklerin herhangi bir şekilde sınırlandırılması, orantılı olmalıdır," diyen raportörler, kısıtlamaların uluslararası hukukta belirlenen hedeflere ulaşmak için gerekli olması gerektiğini, önyargılarla değil, kanıtlanabilir gerçeklerle haklı çıkarılması gerektiğini belirttiler.

'YALNIZCA BİREY HAKKI DEĞİL FRANSIZ TOPLUMUNUN ZENGİNLİĞİ'

Açıklamada, Fransa'nın başörtüsü takmayı tercih eden kadın ve kızların dışlanmasının önüne geçmek için gerekli önlemleri alması gerektiği de vurgulandı. Bu durum, yalnızca bireylerin haklarının korunması açısından değil, aynı zamanda Fransız toplumunun sosyal dokusunun zenginliği ve çeşitliliği açısından da büyük önem taşıyor.