BM’den Afrika’da Mpox tehdidi altındaki göçmenler için acil yardım çağrısı
Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Doğu ve Güney Afrika’da Mpox (maymun çiçeği) virüsü riski altında bulunan yerinden edilmiş kişiler, düzensiz göçmenler ve ev sahibi topluluklar için 18,5 milyon dolarlık acil yardım talebinde bulundu.
IOM, bu kritik yardım çağrısına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, bölgedeki savunmasız grupların Mpox virüsü nedeniyle ciddi bir tehdit altında olduğunu vurguladı. Özellikle ülke içinde yerinden edilmiş kişiler ve düzensiz göçmenlerin, hastalığın yayılmasından en çok etkilenen kesimler olduğu belirtildi.
Açıklamada, Mpox virüsünün Doğu ve Güney Afrika’da on yılı aşkın süredir insanları etkilediği, ancak son dönemde virüsün yeni türü olan “klad 1b”nin hızla yayılması nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 14 Ağustos’ta Mpox’u uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olarak ilan ettiği hatırlatıldı.
IOM Genel Direktörü Amy Pope, açıklamada yaptığı değerlendirmede, Mpox’un özellikle göç halindeki kişiler ve yerinden edilmiş topluluklar için büyük bir tehdit oluşturduğunu ifade etti. Pope, “En yüksek risk altında olanları korumak ve bu salgının bölge üzerindeki yıkıcı etkisini en aza indirmek için acilen harekete geçmeliyiz” dedi.
MPOX VİRÜSÜ NEDİR?
Mpox virüsü, genellikle kemirgenler gibi hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşır. Virüs, enfekte kişinin vücut döküntülerine temas etmek, bu döküntülerin bulaştığı giysiler, çarşaflar gibi eşyalarla temas etmek veya vücut sıvılarıyla doğrudan temas yoluyla yayılabilir.
Virüsün belirtileri genellikle enfeksiyondan 5 ila 21 gün sonra ortaya çıkar ve yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişme, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklarla kendini gösterir.
Mpox için özel bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte, hastalık genellikle antiviral ilaçlarla tedavi edilir. Çoğu vaka hafif seyrederek birkaç hafta içinde iyileşir. DSÖ, 2022 yılında “maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)” ismini, ırkçılık ve ayrımcılık kaygıları nedeniyle “mpox” olarak değiştirmiştir.