Çevreciler Shell'in kazandığı karbon emisyonu davasına tepki gösterdi

Çevreciler Shell'in kazandığı karbon emisyonu davasına tepki gösterdi
Karbon emisyonu davasında çevrecilerin yoğun tepkisinin olduğu tarihi karara imza atıldı. Shell, davayı kazandı; çevreciler çileden çıktı.

Dünyaca ünlü benzin petrol firması Shell şu günlerde Azerbaycan'da süren iklim zirvesinin gölgesinde Hollanda'da görülen karbon emisyonu davasında gülen taraf oldu. Hollanda Lahey İstinaf Mahkemesi, dünya devi Shell'in karbon emisyonlarını yüzde 45 azaltması gerektiği kararını bozarak çevre örgütlerini harekete geçirse de Shell yönetimi doğal olarak bu karardan memnun oldu.

shelll5.png

Lahey'de görülen duruşmada Shell’in “sosyal sorumluluk standardı” kapsamında yüzde 45 azaltım yapma zorunluluğu olmadığını belirtildi. Mahkeme heyeti, şirketin zaten emisyonları azaltmak için çalıştığına değinerek, iklim biliminde gerekli azaltım miktarı konusunda kabul görmüş bir oran bulunmadığını açıkladı.

Shell’in kendi üretiminde geçen yıl emisyonları 2016’ya göre yüzde 30 düşürdüğü ortaya çıktı.

2021'DE SUÇLU BULUNAN SHELL, ŞİMDİ ZAFERE ULAŞTI

Friends of the Earth ve 17 bin Hollandalı vatandaş 2019’da Shell’e dava açtı. İlk mahkeme 2021’de Shell’i suçlu buldu.

Daha önce dünya devi Shell'e bu olaydan ötürü 17 bin Hollandalı ve Friends of the Earts dava açmıştı. Davanın ilk duruşması 2021 yılında görülmüş ve davacılar haklı bulunarak Shell suçlu bulunmuştu. Mahkeme şirkete emisyonları yüzde 45 azaltma zorunluluğu getirdi.

Bu karar özel bir şirketin Paris İklim Anlaşması’na uyması yönündeki ilk mahkeme kararı olarak da ayrı bir önem kazanmıştı fakat Shell beklendiği gibi şirketin tek başına küresel bir sorundan sorumlu tutulamayacağı gerekçesiyle kararı temyize götürdü.

SHELL YÖNETİMİ, EMİSYONLARIN AZALTILMASI ADINA CİDDİ ADIMLAR ATTIĞINI SÖYLEDİ

Shell CEO’su Wael Sawan karardan memnun. Sawan, kararın küresel enerji dönüşümü için doğru adım olduğunu dile getirerek Shell yönetiminin emisyonları azaltmak için ciddi adımlar attığını vurguladı. Shell yeşil dönüşüm için politika değişikliği istedi. Şirket 2023-2025 arasında düşük karbonlu enerjiye 10-15 milyar dolar yatırım planlıyor.

"ŞİRKETLERİN İNSAN HAKLARINA SAYGI GÖSTERMESİ GEREKİYOR"

Mahkeme kararından sonra Friends of the Earth Hollanda Direktörü Donald Pols üzüntülerini dile getirdikten sonra mücadelenin henüz bitmediğinin altını çizdi. Örgütün davayı Yüksek Mahkeme’ye taşımayı düşündüğünü belirten Pols, Friends of the Earth insan haklarının tehlikeli iklim değişikliğine karşı koruma sağladığını iddia etti. Örgüt şirketlerin insan haklarına saygı göstermesi gerektiğini belirtiyor. Çevre örgütleri büyük kirleticilere karşı yasal mücadeleyi sürdüreceklerinin de ayrıca altını çizdi.

SHELL'İN YENİ İKLİM HEDEFLERİ

Edinilen bilgiye göre Shell 2030’a kadar ürün karbon yoğunluğunu azaltmayı hedef edindi. Bu oranın yüzde 15-20 yönünde azalması arzu ediliyor. Bununla ilgili Shell'in taahhüdü 2050’ye kadar “net sıfır” emisyon.


Shell, mart ayında 2035 hedefini yüzde 45’ten düştü. Şirket yenilenebilir enerji operasyonlarını sınırladı. Shell fosil yakıtlardan daha hızlı kar elde ediyor. Citi analistleri kararı Shell için en iyi senaryo olarak değerlendirdi.

SHELL'İN KAZANDIĞI DAVA KÜRSEL ETKİ YARATACAK

Mahkeme kararı şirketlerin iklim sorumluluğunu etkileyebilir. Dünya genelinde çevre örgütleri benzer davalar açıyor. Örgütler şirketleri Paris Anlaşması’na uymaya zorluyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası petrol ve gaz fiyatları yükseldi. Bu durum hükümetlerin ve hissedarların iklim hedeflerini zayıflattı. Azerbaycan’daki COP29 zirvesinde fosil yakıtların geleceği tartışılıyor.

Kaynak:Reuters