Demiryolu işçileri anlaşamadı, tedarik zinciri sekteye uğrayabilir
Canadian National Railway (CN) ve Canadian Pacific Kansas City (CPKC) gibi ülkenin en büyük iki demir yolu operatörü, Teamsters sendikasıyla bir anlaşmaya varamadı. Bunun sonucunda, yaklaşık 9 bin üç yüz işçi perşembe gecesi işten çıkarıldı ve yük trafiği durdu.
Kanada'nın ABD'ye ihraç ettiği malların yüzde 75'i demir yolu ile taşınıyor. Bu nedenle, uzun süreli bir anlaşmazlık, tahıllardan kömüre, keresteden kimyasallara kadar geniş bir yelpazedeki ürünlerin sevkiyatını aksatabilir.
Görüşmeler çarşamba günü geç saatlere kadar sürerken, Başbakan Justin Trudeau her iki tarafa da anlaşmaya varma çağrısı yaptı. Trudeau, milyonlarca Kanadalının ve işletmenin bu anlaşmazlığın çözülmesini beklediğini ifade etti.
Kanada'nın ticaret ortağı olarak itibarını zedeleyebilecek bu durum, kıyıdan kıyıya anında etkiler yaratabilir. Ülkenin ticaret odaları, ABD ve Kanada'daki iş dünyasının bu kesintinin yıkıcı etkileri konusunda uyarılarda bulundu. Tarım sektörü, hükümetin devreye girmesi çağrısında bulundu, ancak Ottawa bağlayıcı tahkim çağrılarına direnmeye devam ediyor.
Bu arada, lokavt sırasında ABD ve Meksika'daki demir yolu ağları çalışmaya devam edecek, ancak Kanada'daki duraklama Kuzey Amerika genelinde hissedilebilir. ABD Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, bu durumu yakından takip ettiğini belirtti.
Kanada'nın demir yolu sektörü, her yıl yaklaşık 380 milyar Kanada doları değerinde mal taşıyor ve bu malların yarısı ihraç ediliyor ancak kapanma, Toronto ve Montreal gibi büyük şehirlerdeki banliyö ulaşımını da aksatabilir. Uzmanlar, hükümetin işe dönüş yasasını geçirme olasılığının yüksek olduğunu belirtiyor.
Bu süreçte, hayvancılık ve gıda sektörlerinde ciddi sıkıntılar yaşanabilir. Kanada Et Konseyi, kesintilerin milyonlarca dolarlık kayba yol açabileceği ve hayvan refahını tehlikeye atabileceği konusunda uyardı. Ayrıca, nakliye firmaları bazı sevkiyatları durdurdu, amonyak ve klor gibi kimyasallara ambargo uygulandı.
Manitoba Üniversitesi'nden Profesör Barry Prentice, bu tür anlaşmazlıkların geçmişte de yaşandığını ve benzer durumlarda hükümetin işe dönüş yasasını çıkardığını belirtti. Prentice, "Bu yöntem en ideal çözüm olmasa da, hükümetin şu anda izlediği yol bu gibi görünüyor," dedi.