Doha zirvesinden ortak bildiri: Suriye'de siyasi çözüm şart

Doha zirvesinden ortak bildiri: Suriye'de siyasi çözüm şart
Türkiye, Rusya, İran ve çok sayıda Arap ülkesinin dış işleri bakanlarının Doha’da yaptığı zirveden sadece bir çağrı yapıldı. Çağrı yapıldığı sırada cihatçılar Şam’ın komşusu Humus’u ele geçirmişti…

Astana Formatı'nın tarafları olan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un yanı sıra Katar, Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır ve Irak'ın dışişleri bakanları, Suriye'deki son gelişmeleri ele almak için Katar'ın başkenti Doha'da bir araya geldi.
Toplantıda en dikkat çeken unsurlardan biri Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, Türkiye’nin pozisyonuna dair “Onlar (Türkler) bölgede etkili. Kendi sınır güvenlikleri için endişe taşıyorlar” sözüydü.

“ASKERİ OPERASYONLAR SON BULMALI”

Toplantının ardından yapılan ortak yazılı açıklamada, "Katılımcılar, Suriye'deki son olaylarla ilgili yaptıkları ortak açıklamada, Suriye krizinin devam etmesinin ülkenin güvenliği ile bölgesel ve uluslararası güvenlik açısından tehlikeli bir gelişme teşkil ettiğini ve tüm tarafların Suriye krizine, askeri operasyonların sona ermesine ve sivillerin bu krizin yansımalarından korunmasına yol açacak siyasi bir çözüm araması gerektiğini vurguladı" ifadesi kullanıldı.

MÜLTECİLERİN DÖNÜŞÜ DE MASADAYDI

Ortak açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2254 sayılı kararı temelinde kapsamlı siyasi sürecin başlatılmasına hazırlık amacıyla askeri operasyonların durdurulması, daha fazla masum ve savunmasız insanın kanının dökülmesine ve krizin uzamasına yol açan askeri tırmanışa son verilmesinin yanı sıra Suriye'nin birliği, egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünün korunması, kaos ve terörizme sürüklenmesinin engellenmesi ve mülteciler ile yerlerinden edilenlerin gönüllü geri dönüşlerinin sağlanması gerektiği vurgulandı.

İSTİŞARE MASASI VARLIĞINI KORUYACAK

Açıklamada, "Katılımcılar, bölgede güvenlik ve istikrarın pekiştirilmesine yönelik çabaların artırılmasının yanı sıra Suriye krizine, Suriye halkının güvenlik, istikrar ve adalet özlemlerini giderecek şekilde barışçıl bir çözüm bulunmasına etkin bir şekilde katkıda bulunmak amacıyla aralarındaki yakın istişare ve koordinasyonun sürdürülmesinin önemini vurgulamışlardır" değerlendirmesinde bulunuldu.


BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen'in katılımcıları bilgilendirdiği belirtilen açıklamada, katılımcıların BMGK'nin 2254 sayılı kararı temelinde Suriye krizine siyasi bir çözüm bulunmasına yönelik BM çabalarına desteklerini teyit ettiği bildirildi.


Kaynak:Haber merkezi