Geçtiğimiz günlerde Ukrayna'nın işgali sonrasında Rusya'da halkın endişeli olduğu ortaya çıktı
Yaklaşık iki haftadır Ukrayna güçleri Rus topraklarını ele geçiriyor ve işgal ediyor.
Ukrayna'nın Kursk bölgesine sınır ötesi saldırısı, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez yabancı bir ordunun Rusya içinde savaşması anlamına geliyor.
Bu, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya tam ölçekli bir işgal emri vermesinden yaklaşık iki buçuk yıl sonra yaşanan bu savaşta dramatik ve beklenmedik bir gelişme olarak hafızalarda yerini aldı.
Kremlin, "düşmanı Rusya'dan zorla çıkarma" sözü verdi. Başkan Putin, Ukrayna saldırısını tanımlamak için "işgal" kelimesini açıkça kullanmayarak olayın vahametini gizleme rolünü üstlenmiş gibi göründü.
RUS HALKININ TEPKİSİ NASIL?
Moskova'nın güneyinden iki buçuk saat uzaklıktaki Tula bölgesinde insanların çoğu güneyde olup bitenler konusunda endişeli. Bölge sakinlerinden bazılarının Ukrayna'nın Rusya topraklarındaki hegemonyasına yönelik açıklamaları şöyle
Şubat 2022'den bu yana Rus devlet televizyonu, Rus güçlerinin Ukrayna'da faaliyet gösterdiğine dair haberler yayınlıyor.
Rusya vatandaşı bir kişi BBC'ye şu açıklamaları yaptı: Burada hiç kimse Rusya sınırının ihlal edileceğini beklemiyordu. Açıkça bir yorgunluk var. Herkes barışa ihtiyaç olduğundan bahsediyor. Ancak şu anda bunun nasıl başarılabileceğine dair ortak bir görüş yok.
Devlet medyasının resmi mesajlarını tekrarlayan bazı Ruslar, "Rusya'nın şartlarına göre barış" (yani Ukrayna'nın tam teslim olması) çağrısı yapıyor.
Diğerleri ise Moskova ve Kiev'in müzakere masasına oturup çatışmayı sona erdirmenin bir yolunu bulması yönünde umutlarını dile getiriyor.
Kremlin, birliklerinin Ukrayna'da yaptıklarını hâlâ "özel askeri operasyon" olarak adlandırıyor. Rusya'nın şu anda Kursk bölgesinde "terörle mücadele operasyonu" yürüttüğünü söylüyor.
Bu resmi görüş ama sıradan Ruslar tüm bunları tanımlamak için basit bir kelime kullanıyor: "savaş".