Hakkında yakalama emri verilen Güney Kore Devlet Başkanı Yoon gözaltına alınamadı
Güney Kore'de sıkıyönetim ilanının ardından hakkında azil kararı verilerek geçici olarak görevden uzaklaştırılan Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'ü gözaltına almak için evine giden polis, başkanlık korumalarının engeliyle karşılaşınca gözaltına almaktan vazgeçti.
Görevden azledilen Güney Kore devlet başkanı Yoon pes etmiyor: Sonuna kadar mücadele edeceğim
BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Güney Kore Devlet Başkanlığı Güvenlik Hizmetleri (PSS) daha önce de ellerinde arama emri bulunan soruşturmacıların Yoon'un ofisine girmesini engellemişti. Yoon 3 Aralık'ta ilan ettiği, ülkeyi ve dünyayı şaşırtan sıkıyönetim nedeniyle, isyan suçlamasıyla soruşturma altında. Üst Düzey Yetkililer Yolsuzluk Soruşturması Bürosu'ndan (CIO) yetkililerin liderliğindeki, polis ve savcıların da dahil olduğu soruşturma ekibi, yerel saatle sabah 07:00'de Yoon'un evinin kapısına ulaştı.
OTOBÜS YOLU TIKADI, CIO EVE GİREMEDİ
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon hakkında "vatana ihanet" suçlamasıyla soruşturma başlatıldı
CIO'ya ait araçlar, bir otobüsün yolu tıkaması nedeniyle eve giremedi. Bazı CIO yetkilileri daha sonra kapıyı açıp, yaya bir şekilde eve girdi ve biraz daha yukarıda park halindeki bir otobüsle daha karşılaştı. Bu araç da çekilince CIO yetkilileri ve yanlarındaki polisler PSS personeli ve başkanlık koruması emrindeki askeri birliklerle karşı karşıya kaldı. Güney Kore Savunma Bakanlığı, birliklerin PSS'nin kontrolünde olduğunu açıkladı.
Güney Kore'de sıkıyönetim ilanının faturası: Devlet Başkanı Yoon için tutuklama talebi
Yonhap Haber Ajansı, PSS başkanının Devlet Başkanı'nın konutunu arama yetkisi olmadığını söylediğini duyurdu. Yoon'un avukatı da daha sonra gözaltı emrinin yasadışı olduğunu ve hukuk mücadelesine başlayacaklarını söyledi, ancak ayrıntı vermedi. Güney Kore medyasına göre CIO daha sonra, imkansız olduğuna karar vererek gözaltı sürecini durdurdu.
YÜZLERCE DESTEKÇİSİ EVİNİN ÖNÜNDE TOPLANMIŞTI
Yetkili makamların Yoon hakkındaki tutuklama emri için harekete geçeceğinin duyulmasından sonra, Yoon'un evinin önünde yüzlerce destekçisi toplanmıştı. Yoon 3 Aralık'ta, siyasi çıkmazı aşmak ve 'devlet karşıtı güçleri' etkisiz hale getirmek için gece yarısı sıkıyönetim etmişti. Ancak saatler sonra 190 vekil meclisin önündeki askerlere karşın, oylama yapıp olağanüstü hali iptal etmiş, Yoon da daha sonra kararını geri çekmişti.
Güney Kore'de muhalefet OHAL ilan eden Devlet Başkanı Yoon'un görevden alınması için harekete geçti
Sıkıyönetim ilanında büyük rol oynayan Yoon'un savunma bakanı Kim Yong-hyun geçen hafta tutuklanmış ve kendisine isyan ile görevi kötüye kullanma suçlamaları yöneltilmişti.
İsyan, Güney Kore Devlet Başkanlarının dokunulmazlık zırhına sahip olmadığı nadir suçlamalardan biri. Yoon'un avukatları, CIO'nun gözaltı emri talimatı veremeyeceği gerekçesiyle, gözaltı emrinin yasadışı ve geçersiz olduğunu savunuyor.
Yoon, 14 Aralık'ta Ulusal Meclis tarafından azledilip, görevden uzaklaştırılmasından bu yana tecrit altında. Adli soruşturmadan ayrı olarak Anayasa Mahkemesi de azil kararını görüşüp, Yoon'u ya yeniden görev getirecek ya da kalıcı olarak görevden alacak.
Kaynak:Haber Merkezi