Honda ile Nissan birleşiyor: Hisseler tavan yaptı
Japon otomobil devleri Honda ile Nissan birleşme kararı aldı. Şirketler, artan küresel rekabet ve elektrikli araçlar ile ileri teknoloji sürüş sistemlerinin geliştirilmesi gerekliliği doğrultusunda daha büyük bir ölçekle faaliyet gösterme ihtiyacı duyduklarını belirtti. Tesla ve Çinli BYD gibi rakiplerle rekabeti artırmak için bu adımı attıklarını vurgulayan şirket yetkilileri, birleşmenin güçlü bir işbirliği sağlayacağını ifade etti.
Honda CEO'su Toshihiro Mibe, bu entegrasyonun, mevcut işbirliği çerçevesiyle mümkün olamayacak büyük avantajlar sunacağını söyledi. İki şirket, birleşme ile ayrıcalıklarını koruyacak bir yapıyı benimseyecek ve Tokyo Borsası'nda işlem görecek bir holding şirketi kurmayı planlıyor. Bu birleşimin, 191,4 milyar dolar gelir ve 19,2 milyar dolar faaliyet kârı elde etme potansiyeline sahip olduğu öngörülüyor.
Otomobil yıkama jetonunun fiyatı dudak uçuklattı
Birleşme süreci, orta ile uzun vadede tamamlanması beklenen bir proje olarak tanımlanıyor. Bu entegrasyonun, 2030 ve sonrasına kadar somut bir ilerleme kaydetmesi beklenmiyor. Ayrıca, Nissan'ın stratejik ortağı Mitsubishi'nin de birleşik gruba katılma olasılığını değerlendirerek, 2025 yılının Ocak ayına kadar kararını açıklaması bekleniyor.
Herkesin beklediği otomobil markası Türkiye'ye geliyor
Birleşme duyurusu sonrasında, Nissan hisselerinde bir artış gözlemlendi. Ancak, Nissan halen zorlu bir dönemeçten geçiyor. Şirket, son finansal raporunda 9 bin işçi çıkaracağını ve küresel üretim kapasitesini beşte bir oranında azaltacağını açıklamıştı. Analistler, birleşme kararının, Nissan'ın mali performansındaki zayıflık ve Fransız Renault ile olan uzun süredir devam eden ortaklık ilişkilerinin yeniden yapılandırılmasının bir sonucu olduğunu belirtiyor.
Honda CEO'su Mibe, birleşmenin Nissan'ın yeniden toparlanma sürecini başarıyla tamamlamasına dayandığını vurguladı ve “Nissan ve Honda kendi ayakları üzerinde durmayı başaramazsa, iş entegrasyonu görüşmeleri sonuç vermeyecektir.” dedi.
Nissan CEO'su Makoto Uchida'da gazetecilere, entegrasyon tartışmalarının toparlanma sürecinden vazgeçmek anlamına gelmediğini ve bunun gelecekteki rekabet gücünü sağlamakla ilgili olduğunu söyledi.