HTŞ lideri Golani yanıtladı: Yeni Suriye'de Taliban modeli mi uygulanacak?

HTŞ lideri Golani yanıtladı: Yeni Suriye'de Taliban modeli mi uygulanacak?
HTŞ lideri Golani, Suriye'nin geleceği hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Eş-Şera, Suriye'nin Afganistan'a benzemeyeceğini savunsa da, ülkenin yeni yönetimi ve ideolojisi hakkında soru işaretlerinin arttığını vurguladı.

Suriye’nin kuzeybatısında kontrolü elinde bulunduran Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) lideri Ahmed eş-Şera Golani, BBC’ye verdiği röportajda, Suriye’nin geleceği hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Suriye’de Esad yönetiminin devrilmesinin ardından fiili lider haline gelen eş-Şera, savaş yorgunu olan Suriye’nin komşularına veya Batı’ya herhangi bir tehdit oluşturmadığını belirtti. Suriye’ye uygulanan yaptırımların kaldırılması gerektiğini savunarak, "Bu yaptırımlar sadece Esad rejimini hedef alıyordu, artık kaldırılmalı" dedi.

"Tüm etnik gruplar yönetimde yer alacak"

HTŞ’nin terörist örgütler listesinden çıkarılması gerektiğini vurgulayan eş-Şera, sivillere yönelik saldırılar yapmadıklarını ve tüm etnik grupların yönetimde yer alacağı bir gelecek vaat ettiklerini ifade etti. HTŞ'nin 2016’da El-Kaide'den ayrılıp bağımsız bir yapı haline gelmesinin ardından, grubun şiddet içeren geçmişinden uzaklaştığına inandığını belirtti. Ayrıca, Suriye’nin geleceğinde kadınların eğitimine büyük önem verileceğini de dile getirdi, İdlib'deki üniversitelerde kadın öğrencilerin oranının yüzde 60’ın üzerinde olduğunu açıkladı.

Afganistan modeli mi uygulanacak?

Eş-Şera, BBC editörü Jeremy Bowen'ın "Suriye, Afganistan’ın bir versiyonuna mı dönüşecek?" sorusuna ise farklı bir bakış açısıyla yanıt verdi. Afganistan ile Suriye’yi kıyaslayan HTŞ lideri, her iki ülkenin farklı geleneklere sahip olduğunu belirterek, Suriye’nin daha farklı bir toplumsal yapıya ve bakış açısına sahip olduğunu vurguladı. Ancak, HTŞ’nin kullandığı "tevhid bayrağı" ve Taliban’ın Afganistan’da yeniden iktidara gelmesinin ardından benzer bir bayrağın kamuoyunda yankı uyandırması, Suriye’deki yönetim modeline yönelik endişeleri artırmıştı. BBC’nin Arapça muhabiri Feras Kilani, bu gelişmenin "Taliban modelinin uygulanacağına dair şüpheleri pekiştirdiğini" söyledi.

HTŞ, El-Kaide’nin cihatçı ideolojisinden farklılaştığını iddia etse de, örgütün geçmişi ve kullandığı bayraklar, Suriyelilerin yeni yönetimin ne kadar ılımlı olacağı konusunda soru işaretleri oluşturuyor. Ayrıca, toplumun büyük bir kısmının, kız çocuklarının eğitiminden mahrum bırakılması veya seçimlerin engellenmesi gibi otoriter bir yönetim modelini kabul etmeyeceği de vurgulanıyor. Suriye'nin geleceği, HTŞ ve diğer muhalif grupların atacağı adımlarla şekillenecek ve bu süreç, ülkenin halkı için hayati önemde olacak.

Kaynak:haber merkezi-bbc