Mısır'da yeni keşif: 3 bin 500 yıldan daha eski kraliyet mezarı bulundu
Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Pensilvanya Üniversitesi’nden arkeoloji ekibinin, güneydeki Abydos'taki Cebel Anubis nekropolünde İkinci Ara Dönem'e ait bir kraliyet mezarı keşfettiği bildirildi.
Mısır'da 3 bin 500 yıllık keşif: Firavunun mezarı çıkarıldı
"Şair Misrani" sitemini mezar taşına yazıp intihar etti
Yüksek Eski Eserler Konseyi'ne bağlı bir diğer arkeoloji ekibinin de güneydeki Banavit köyünde Roma dönemine ait bir çömlek atölyesi bulduğu kaydedildi.
Açıklamada, “Abydos'taki kraliyet mezarının keşfi, Cebel Anubis nekropolündeki kraliyet mezarlarının gelişimine dair yeni bilimsel kanıtlar sunuyor. Bu mezarlar MÖ 1700-1600 yılları arasına tarihleniyor” denildi.
Banavit'teki çömlek atölyesine ilişkin olarak da “Bu atölyenin, antik dönemde Dokuzuncu Bölge'ye çömlek ve cam tedarik eden en büyük üretim merkezlerinden biri olduğu” ifade edildi.
Erzurum'da 500 kışlık mezar kazıldı
Bakanlık, her iki keşfin duyurulmasının yalnızca Mısır'ın turizm çeşitliliğini tanıtmak ve dünyaya kadim Mısır medeniyetini daha iyi anlatmakla kalmayacağını aynı zamanda araştırmacılara çalışmalarında büyük katkı sağlayacağını, bildirdi.