OpenAI'yi eleştiren araştırmacı Suchir Balaji ölü bulundu
ABD San Francisco’da yaşayan 26 yaşındaki eski OpenAI araştırmacısı Suchir Balaji, geçtiğimiz haftalarda evinde ölü bulundu. CNBC’nin doğruladığı bilgilere göre Balaji’nin ölüm nedeni intihar olarak belirlendi.
San Francisco Baş Adli Tabip Ofisi Direktörü David Serrano Sewell, CNBC’ye yaptığı açıklamada, Balaji’nin ailesinin bilgilendirildiğini belirtti. San Francisco Polis Departmanı ise 26 Kasım öğleden sonra Buchanan Caddesi’ndeki bir daireye “durum kontrolü” için çağrıldıklarını açıkladı. Polis, olay yerinde yetişkin bir erkek cesedi bulduklarını ve yapılan ilk incelemelerde herhangi bir suç unsuru tespit edilmediğini duyurdu.
OpenAI, üç büyük gelişmeyle gündemde: ChatGPT Kullanıcı Rekoru, Yeni Yatırımlar ve ABD İş Birliği
Telif hakkı endişelerini dile getirmişti
Balaji, bu yılın başlarında OpenAI’den ayrıldı ve ChatGPT gibi yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesinde şirketin ABD telif hakkı yasalarını ihlal ettiğini iddia eden kamuya açık açıklamalarda bulundu. Ekim ayında The New York Times, Balaji’nin bu endişelerini dile getirdiği bir habere yer verdi.
OpenAI, yeni bir yapay zeka arama motoruyla Google'a rakip oluyor
Balaji, The New York Times’a yaptığı açıklamada, “Benim inandıklarıma inanıyorsanız, şirketten ayrılmanız gerekiyor” demişti. Balaji, ChatGPT gibi yapay zeka modellerinin, ticari olarak geçerli içerikler üreten kişi ve kuruluşların ekonomik sürdürülebilirliğini tehdit ettiğine inanıyordu.
Milyarlarca dolarlık dava açıldı
OpenAI, telif hakkı ihlali iddiaları nedeniyle çeşitli yazarlar, sanatçılar ve yayınevleriyle yasal anlaşmazlıklar yaşıyor. Geçen yıl aralık ayında bazı medya kuruluşları, OpenAI ve ana destekçisi Microsoft’a karşı milyarlarca dolarlık tazminat talep eden bir dava açtı.
OpenAI'ye açılan 5 milyon dolarlık tazminat davası gündeme bomba gibi düştü
OpenAI'dan açıklama
OpenAI, Balaji’nin ölümünü doğrulayan bir açıklama yaptı. Açıklamada “Bu çok üzücü haber bizi derinden etkiledi. Bu zor dönemde kalbimiz Suchir’in sevdikleriyle birlikte” ifadelerine yer verildi.
Balaji’nin ölümü, yapay zeka araştırmalarında etik, telif hakkı ve teknolojinin ekonomik etkileri konusundaki tartışmaları bir kez daha gündeme taşıdı.