Plastik çağı krizi alarm veriyor: Çin bu krizin aşılmasında başrolde

Plastik çağı krizi alarm veriyor: Çin bu krizin aşılmasında başrolde
Dünya, plastik atık kriziyle ilgili ciddi bir alarm veriyor. Norveç Uluslararası Kalkınma Bakanı Anne Beathe Tvinnereim, 10 yıl içinde bu sorunun yönetilemez hale gelebileceği uyarısında bulunarak, plastik üretiminin sınırlandırılması gerektiğini söyledi.

Plastik atıkların yol açtığı ciddi krize yönelik açıklama yapan Norveç Uluslararası Kalkınma Bakanı Anne Beathe Tvinnereim 10 yıl içinde plastik krizinin çok ciddi sorunlar çıkartacağını dile getirdi.

Güney Kore'nin Busan kentinde düzenlenen BM görüşmeleri öncesinde yapılan açıklamada Tvinnereim, ülkeler arasındaki anlaşmazlıkların süreci zorlaştırdığını belirtti.

Plastik üretimi ve tüketimi dünya genelinde hızla artarken, bu durum hem çevreyi hem de insan sağlığını tehdit eden geri dönülemez etkiler yaratıyor. Norveç ve Ruanda'nın öncülüğünde kurulan "Yüksek Hedefler Koalisyonu"na katılan 60'tan fazla ülke, plastik kirliliğiyle mücadelede üretimin kısıtlanmasının şart olduğunu savunuyor ancak fosil yakıt üreticisi ülkeler, özellikle Suudi Arabistan, Rusya ve İran, plastik üretiminin azaltılmasına karşı çıkıyor ve çözümün atık yönetiminde olduğunu öne sürüyorlar.

Mikroplastikler insan vücudunu sarmış durumda

Mikroplastiklerin insan sağlığı üzerindeki tehditleri de giderek daha fazla gündeme geliyor. Yeni araştırmalar, mikroplastiklerin insan vücudunda, özellikle plasentada, damarlar ve testislerde bulunduğunu ortaya koydu. Bu durum, kalp hastalıkları, felç ve üreme sağlığı sorunlarına yol açabileceği gibi, biyolojik çeşitlilik üzerinde de büyük bir risk oluşturuyor.

Tvinnereim, dünya liderlerine güçlü adımlar atma çağrısında bulunarak, plastik üretiminin azaltılmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti. Eğer plastik üretimi hız kesmeden devam ederse, 2060 yılına kadar plastik kullanımı üç katına çıkacak ve atıkların büyük bir bölümü depolama alanlarına gidecek. Bakan, sadece geri dönüşüm ve atık yönetimiyle bu krizin çözülemeyeceğini, üretimin azaltılmasının şart olduğunu ifade etti.

Birleşmiş Milletler 2022'de konuyla ilgili anlaşma başlatmıştı

BM, plastik kirliliğini azaltmak için 2022'de yasal bir anlaşma başlatmış olsa da, plastik endüstrisinin dev büyüklüğü (712 milyar dolar) ilerlemeyi zorlaştırıyor. Müzakerelerde, tek kullanımlık plastiklerin kaldırılması ve zararlı kimyasalların yasaklanması gibi önlemler üzerinde fikir birliği sağlanması bekleniyor ancak, fosil yakıt üreticisi ülkelerin plastik üretimindeki kesintilere karşı çıkması, küresel bir uzlaşı sağlanmasını engelliyor.

Çin lider olursa anlaşma sağlanabilir

ABD, plastik üretimindeki kısıtlamaları destekleme eğiliminde olsa da, ülke içindeki siyasi belirsizlikler bu adımların uygulanabilirliğini zorlaştırıyor. Uzmanlar, Çin’in liderlik göstermesi durumunda bir anlaşmanın sağlanabileceğini belirtiyor. Müzakereler 1 Aralık’ta sona erecek, ancak Tvinnereim sürecin olumlu sonuçlanacağına dair umutlu olduğunu belirtti.

Kaynak:Haber Merkezi