Sudan hükümeti insani yardım için önemli sınır kapısını yeniden açmayı kabul etti

Sudan hükümeti insani yardım için önemli sınır kapısını yeniden açmayı kabul etti
Sudan hükümeti, insani yardımların girdiği önemli bir sınır kapısının yeniden açılacağını söyledi.

Sudan hükümeti, Perşembe günü yaptığı açıklamada, ülkede giderek daha fazla insanın gıda, su, barınak ve tıbbi bakıma ihtiyaç duymasına neden olan savaşın yoğunlaşması nedeniyle, insani yardımların girdiği önemli bir sınır kapısının yeniden açılacağını söyledi.

Sudan Egemenlik Konseyi, ülkenin Çad sınırındaki Adre sınır kapısını üç aylık bir süre için açacağını duyurdu. Şubat ayında Sudan Silahlı Kuvvetleri (SAF) tarafından kapatılan sınır kapısının silah taşımak için kullanıldığı iddiasıyla kapatılmıştı.

Hayati önem taşıyan geçişin yeniden açılması, Sudan'ın Darfur bölgesinde daha fazla insani yardıma yönelik artan çağrıların ardından geldi. SAF ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasındaki iç savaş ülkeyi harap etmeye devam ediyor.

Birleşmiş Milletler ajanslarından biri bu hafta başında Sudan'ın "kırılma noktasında" olduğunu söyledi.

6 Ağustos'ta BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan bir toplantıda, ABD, SAF'ı "insani yardım görevlilerinin kritik Adre kapısından malzemeye erişimini kısıtlamakla" suçladı. Benzer şekilde, Birleşik Krallık, silahlı kuvvetlerin "Darfur'a yardım ulaştırılmasını engellediğini, yardım ulaştırmanın en doğrudan yolu olan Adre kapısını kapattığını" söyledi.

Temmuz ayında yayınlanan Entegre Gıda Güvenliği Evre Sınıflandırması (IPC) raporuna göre, bu durum Sudan'ın Kuzey Darfur eyaletinin bazı bölgelerinde, iç savaş nedeniyle yerinden edilmiş yaklaşık yarım milyon kişiye ev sahipliği yapan ve eyaletin başkenti El Fasher'in yakınında bulunan Zamzam kampı da dahil olmak üzere kıtlık koşullarının yaygın olması nedeniyle ortaya çıkıyor.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA) verilerine göre Sudan'da yaklaşık 26 milyon kişi yardıma muhtaç durumda. Bu sayı ülke nüfusunun yarısından fazlasına denk geliyor.

BM OCHA, Nisan 2023'te iç savaşın patlak vermesinden bu yana 10 milyondan fazla insanın evlerini terk ettiğini ve nüfusun yarısından fazlasının şiddetli açlıkla karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Salı günü, BM'nin çocuk ajansı UNICEF, Sudan'daki insani krizin, sayılara bakıldığında çocuklar açısından "dünyanın en büyüğü" olduğunu söyledi.

UNICEF sözcüsü James Elder, basın toplantısında acilen harekete geçilmezse "on binlerce" Sudanlı çocuğun ölüm riski altında olduğunu söyledi. "Sudan'daki savaşta binlerce çocuk öldürüldü veya yaralandı. Cinsel şiddet ve asker toplama artıyor. Ve devam eden bir insani yardım varlığının reddedildiği yerlerde durum daha da kötü," dedi Elder.