Suriye'den Türkiye'ye vergi zorunluluğu: Bakanlık harekete geçti

Suriye'den Türkiye'ye vergi zorunluluğu: Bakanlık harekete geçti
Suriye’de yeni geçici hükümet, Türkiye’den gelen ithal ürünlerin vergilerini yüzde 300 ila yüzde 500 artırdı. Türkiye’den Suriye’ye ihracat yapan firmalar, sorunun çözümü için hükümet düzeyinde daha aktif bir müdahale bekliyor.

Suriye’de Beşar Esad rejiminin Aralık 2024’te devrilmesinin ardından kurulan geçici hükümet, Türkiye’den yapılan ithalatı etkileyecek bir karar aldı.

Ekonomim'den Tuba Canpolat'ın haberine göre, Suriye'de yeni yönetim Türkiye sınırından gelen ithal ürünlere uygulanan gümrük vergilerini yüzde 300 ila yüzde 500 arasında artırdı.

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, bu gelişmelerle birlikte sektör temsilcilerinin ilgili bakanlıklarla sürekli temas halinde olduğunu ifade etti.

İhracat durma noktasında

Kadooğlu, söz konusu gümrük vergisi artışının Türkiye’nin Suriye’ye ihracatını neredeyse durma noktasına getirdiğini belirterek, bu sorunun çözümü için diplomatik ve ticari adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Celal Kadooğlu, gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getirerek "Bütün sektörlerimizi kapsayan bu sorunun çözümü için üzerimize düşenleri yapmaya çalışıyor ve bu krizin derinleşmeden çözümü için ilgili bakanlıklarımızla sürekli temaslarımızı sürdürüyoruz. Bu karar Suriyeli vatandaşların derin bir enflasyonla karşılaşması ve alım güçlerinin tamamen sıfırlanması anlamına da gelir" dedi.

Sınırda kilometrelerce TIR kuyruğu oluştu

Birçok ürüne uygulanan yüksek vergilerin ürünlerin üretim maliyetinin bile üç dört katından fazla olduğunu dile getiren Kadooğlu, "2024 yılında ortalama aylık 30 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğimiz Suriye’de şu an Suriye sınırından ihracatımız bu yüksek gümrük vergileri nedeniyle durma noktasına geldi. Sınırda TIR’ların oluşturduğu kilometrelerce kuyruk bunun en iyi göstergesidir. Gerek Dışişleri Bakanlığımız gerekse Ticaret Bakanlığımızın bu sorunun ivedi bir şekilde çözümü için Suriye’de kurulan geçici hükümet yetkilileriyle temaslarının olumlu sonuçlanacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Bakanlık harekete geçti

Suriyeli ithalatçılar da artan maliyetler nedeniyle hem stok yönetimi hem de piyasa talebini karşılama konusunda zorluklarla karşılaşıyor.

Yeni geçici hükümetin bu kararı, bölgedeki ticari dengeleri değiştirmekle kalmayıp iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler üzerinde uzun vadeli olumsuz etkiler yaratabileceği düşünülüyor.

Türkiye’den Suriye’ye ihracat yapan firmalar, sorunun çözümü için hükümet düzeyinde daha aktif bir müdahale bekliyor. Öte yandan, Suriyeli ithalatçılar da mevcut ekonomik durumun ticaret üzerindeki etkisini hafifletmek için alternatif çözümler arıyor.

Ticaret Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre, Suriye'nin geçici hükümeti ile Dış İşleri Bakanı Hakan Fidan'ın bugün yapacağı toplantıda bu konuyu masaya yatıracak. Görüşmede, iki ülkenin ticaretinin sekteye uğramaması için gümrük vergilerinin makul seviyeye çekilmesi yönünde bir karar çıkması bekleniyor.

Suriye’deki yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Hasan Şeybani başkanlığındaki heyet dün Ankara’da bir dizi temasta bulundu. Şeybani Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşürken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve MİT Başkanı İbrahim Kalın’la çalışma toplantısına katıldı. Gümrük tarifelerine ilişkin sorunun Şam heyeti ile de paylaşıldığı belirtildi.

Bakanlık: Çalışmalar devam edecek

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Suriye’de yeni gelişen durum karşısında sınır kapılarının en iyi şekilde gümrük hizmeti verilebilmesi adına çalışmalar devam ediyor. Bakanlığın açıklamasında, “Savaşın ilk yılları ikili ticaretimizi olumsuz olarak etkilese de son yıllarda ivme kazanan ticari ilişkilerimiz ile 2024 yılında 2.6 milyar dolarlık rekor seviyeye ulaştık. Geçtiğimiz yıl 2.2 milyar dolar olarak kaydedilen ihracatımızda buğday, demir-çelik ürünler, çimento gibi ürünler ön plana çıktı. Buna karşılık, kısıtlı sayıda tarım ürününden oluşan ithalatımız 437 milyon dolar olarak kaydedildi. İkili ticaretimizde karşılıklı talebi olan ürünlerin belirlenmesi ve teşvik edilmesi üzerinde birlikte çalışılacak. Müşterek ihtiyaçların karşılandığı sektörlerdeki yeni fırsatları keşfederken, geleneksel ticaret akışlarının derinleştirilmesi ikili ticareti artıracaktır.” ifadeleri yer aldı.

Kaynak:Ekonomim