Uçuştan 30 saniye sonra patladı
Norveç'te bugün gerçekleşen bir roket fırlatışı trajik bir şekilde sonlandı. Isar Aerospace'in Avrupa'dan uydu fırlatmayı amaçlayan Spectrum roketi, kalkışından yalnızca 30 saniye sonra patladı. Yetkililer olayın nedenini araştırırken, patlamanın büyük olasılıkla teknik bir arızadan kaynaklanmış olabileceği ifade ediliyor.
30 SANİYE SONRA HAVADA İNFİLAK ETTİ
Norveç’in Andoya Uzay Üssü’nden yerel saatle 12:30’da fırlatılan Spectrum roketi, yalnızca 30 saniye sonra havada infilak etti. Fırlatma sırasında duyulan yüksek bir patlama sesi ardından, roketin yaklaşık 50 tonluk gövdesi Andoya Adası’ndaki fırlatma rampasının yakınlarına düştü.
Andoya Space tarafından yapılan açıklamaya göre, roket okyanusa düşerken olayda can kaybı ya da yaralanma yaşanmadığı belirtildi. Çevresel ve maddi hasarların değerlendirilmesi için çalışmaların sürdüğü ifade edilirken, roketin düşüşünün nedeni hakkında henüz bir bilgi verilmedi.
Münih merkezli özel uzay şirketi Isar Aerospace tarafından geliştirilen Spectrum roketi, Avrupa'dan yörüngeye uydu fırlatmayı başarmayı hedefliyordu. Ancak, 30 saniyelik uçuşun ardından düşen roket, uluslararası tanımlamalara göre 100 kilometre yüksekliğe ulaşamadığı için uzaya çıkamamış oldu.
Bu test uçuşuyla şirket, veriler toplamak ve gelecekteki fırlatmalara yönelik deneyim kazanmayı amaçlıyordu.
Isar Aerospace CEO'su Daniel Metzler, "Bugün gerçekleştirilen ilk uçuşumuzda sorunsuz bir kalkış yaptık ve 30 saniyelik bir uçuş gerçekleştirdik, bu esnada fırlatma sahasını havaya uçurmadık," açıklamasında bulundu.
40 ROKET ÜRETİLECEK
ABD ile Avrupa arasındaki jeopolitik gerilimlerin etkisiyle, uzaya bağımsız erişim, güvenlik ve ekonomik anlamda büyük önem kazanırken, Isar Aerospace şirketi 400 milyon avrodan fazla bir sermayeye sahip ve gelecekte Münih yakınlarında yeni bir fabrika kurarak yılda 40 roket üretmeyi planlıyor.
Diğer yandan, ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs tarafından yapılan bir araştırmaya göre, küresel uydu pazarı önümüzdeki 10 yıl içinde mevcut 15 milyar dolardan en az 108 milyar dolara yükselecek. Gelecek 5 yıl içinde, 1000 kilometre yüksekliğe kadar 70 bin uyduyu uzaya yerleştirmek hedefleniyor. Bu durum, mevcut uydu sayısının yaklaşık altı katı kadar bir artışı ifade ediyor.
ABD, Elon Musk’ın kurduğu SpaceX ile roket fırlatmalarında dünya genelinde dominant bir pozisyon elde ederken, Alman Silahlı Kuvvetleri'nin (Bundeswehr) keşif uydularını SpaceX aracılığıyla uzaya göndermesi, Alman savunma gücünün ABD ve Musk'a bağımlı hale gelmesine neden oldu. Bu durum, Alman basınında eleştirilere yol açmıştı.