Uzmanlar uyardı: Dünyanın en büyük buzdağı adaya çarpmak üzere

Uzmanlar uyardı: Dünyanın en büyük buzdağı adaya çarpmak üzere
Antarktika’dan kopan ve yıllardır okyanusta sürüklenen dev buzdağı A23a, nadir penguen türleri ve fok kolonilerine ev sahipliği yapan Güney Georgia Adası için yeni bir tehdit oluşturuyor.

Dünyanın en eski buzdağlarından biri olan A23a, Britanya’nın Güney Georgia Adası’na doğru hareket ediyor. 1986 yılında Antarktika’daki Filchner Buz Sahanlığı’ndan kopan dev buzdağı, yıllarca bir girdapta sıkışıp kalmıştı. Bir zamanlar 3 bin 900 kilometrekare genişliğinde olan buzdağı, şimdi 3 bin 500 kilometrekareye kadar küçülmüş durumda.

dunyanin-en-buyuk-buzdagi-ingiliz-adasi-529065-156666.jpg

VAHŞİ YAŞAM TEHLİKEDE

Buzdağı, parçalanarak küçülse de bölgede ciddi bir tehdit oluşturuyor. 2004 yılında A38 adlı buzdağı bölgeye ulaşmış ve karaya oturarak penguen yavruları ile fokların aç kalmasına yol açmıştı. Güney Georgia Adası, nadir bulunan kral penguenler ve milyonlarca fok kolonisine ev sahipliği yapıyor.

DENİZCİLER İÇİN BÜYÜK RİSK

Balıkçılar ve denizciler, artan buzdağı hareketliliğinin büyük bir tehlike yarattığını belirtiyor. 2023 yılında bölgeye yaklaşan A76 buzdağının kalıntıları hâlâ denizciler için engel oluşturuyor. Gece boyunca gemilerin arama ışıklarını açık tutarak çarpışmaları önlemeye çalıştığı ifade ediliyor.

KÜRESEL ISINMANIN ETKİSİ

Antarktika’daki buz tabakalarının sıcaklık artışları nedeniyle daha kırılgan hale geldiği, bu durumun yeni dev buzdağlarının oluşumunu hızlandırabileceği belirtiliyor. Araştırmacılar, buzdağlarının erimesinin okyanuslardaki kimyasal dengeyi nasıl değiştirdiğini ve karbon döngüsü üzerindeki etkilerini inceliyor. Eriyen buzdağları, okyanusa besin maddeleri salarak daha fazla karbonun derinlere gömülmesine yol açabilir.

Kaynak:DHA