Yaslı anne balina, bir kez daha yavrusunun ölü bedeniyle böyle görüntülendi
Tahlequah (J35) adlı dişi katil balina, 2018 yılında kaybettiği yavrusunu 17 gün boyunca okyanusta taşıyarak uluslararası alanda geniş bir ilgi uyandırmıştı. Şimdi, yedinci yılında bir kez daha benzer bir trajedi yaşanıyor.
Pasifik Okyanusu’nda, Puget Boğazı’nda yaşayan 25 yaşındaki Tahlequah, yeni doğan yavrusunu kaybetmiş ve ölü bedenini burnuyla okyanus sularında iterek taşıyor.
"Ölüm nedeni bilinmiyor"
Dev balina tekneyi alabora etti!
Washington merkezli Balina Araştırma Merkezi'nden araştırmacılar, Tahlequah’ın kaybettiği yavrusunun J61 olduğunu doğruladı. İlk başta, yavrunun sağlıklı olabileceği ümit edilse de kısa süre sonra sağlık sorunları tespit edilmişti. 23 Aralık’ta yapılan açıklamada, "Yaşamın ilk dönemi yavrular için her zaman zorlu ve ölüm oranı yüksek. J35, deneyimli bir anne ve umarız J61’i hayatta tutabilir," denilmişti. Ancak, 2 Ocak’ta yapılan son açıklamada, yavrunun ölüm nedeni hala bilinmiyor.
Dişilerin ölümü soyu tehdit ediyor
Tahlequah, doğurdukları 4 yavrudan şimdiye kadar 2’sini kaybetti. İlginç şekilde, kaybettiği yavruların her ikisi de dişi ve bu durum, araştırmacılara göre daha büyük bir trajedi yaratıyor. Dişi balinaların büyüyüp doğum yaparak türün devamını sağlama potansiyeli büyük, bu yüzden her dişi kaybı daha yıkıcı etkiler yaratıyor.
Sadece 73 birey kaldı
Tahlequah, tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan güney katil balina grubunun bir üyesi. Bu grup, Kuzey Kaliforniya, Oregon, Washington ve Britanya Kolombiyası açıklarındaki okyanus sularında hayatta kalma mücadelesi veriyor. Popülasyonları sadece 73 bireye düşmüş durumda. Besin kıtlığı, özellikle Chinook somonunun azalması ve taşıtlardan kaynaklanan gürültü kirliliği gibi tehlikeler, bu türün yok olma riskini arttırıyor.
"Yas tutuyor olması şaşırtıcı değil"
Bilim insanları, Tahlequah'ın yavrusunu taşırken yiyecek arayamadığını ve sürüsünün de ona destek olduğunu belirtiyorlar. Kız kardeşi ve diğer dişi orkaların sürekli yanında olması, balinaların topluluk içindeki güçlü bağlarını ve birbirlerine olan desteğini gözler önüne seriyor. Ayrıca, Tahlequah’ın yas tutmasının şaşırtıcı olmadığını belirten uzmanlar, balinaların da tıpkı insanlar gibi duygusal ve yas tutabilen canlılar olduklarını ifade ediyor. “Onlardaki hormonların aynısı bizde de var. Duygular yalnızca insanlara mahsus değil," dedi.
Kaynak:dha-haber merkezi