4 büyük banka Merkez Bankası'nın faiz indirimi için tarih verdi

4 büyük banka Merkez Bankası'nın faiz indirimi için tarih verdi
Citi, UBS, Morgan Stanley ve Bank of America, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararının ne olacağına dair tahminlerini paylaştı. 4 büyük bankanın tahminleri aynı olurken gözler Merkez Bankası’na çevrildi.

Türkiye İstatistik Kurumu, geçtiğimiz gün temmuz ayı enflasyonunu açıkladı. TÜİK verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 61,78 olarak gerçekleşti. Bu gelişmelerin ardından gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıklayacağı faiz kararına çevrildi.

Dünyaca ünlü Citi, UBS, Morgan Stanley ve Bank of America, Merkez Bankası'nın faiz kararına dair öngörülerini açıkladı.

2016482.jpg

ORTAK TAHMİNDE BULUNDULAR

UBS, Türkiye'de dezenflasyon sürecinin devam ettiğini belirtti ve çekirdek enflasyonun ikinci ayda da ılımlı seyrettiğini vurguladı. Ağustos’ta baz etkisiyle TÜFE'nin yüzde 50 civarında olacağına ilişkin tahminini devam ettiren UBS, yıl sonu enflasyonunun yüzde 43 civarında olacağını tahmin etti.

Bankadan yapılan açıklamada, "Görüşümüze göre, döviz rezervlerinin çok hızlı bir şekilde artması ve TL döviz kurunun genel istikrarı göz önüne alındığında, TCMB'nin 2024'ün 3. çeyreğinin geri kalanında politika faizini yüzde 50'de sabit tutması muhtemeldir" ifadelerine yer verildi.

UBS, "TCMB'nin, sadece ileriye dönük politika faizinin pozitif olacağı (Temmuz'da yüzde 30 yıllık TÜFE beklentisi kullanılarak yüzde 15) değil, aynı zamanda gelecek dönem faizinin de pozitif olacağı 2024'ün son çeyreğine kadar politika faizini düşürme imkanına sahip olacağına inanıyoruz" ifadelerini kaydederek tahminini açıkladı.

0x0-merkez-bankasi-kasalari-doluyor-dunyada-3-sirada-yer-aldi-1694159827349.webp

2024'TE DEĞİŞİKLİK BEKLEMİYOR

Morgan Stanley ise, Türkiye'de temmuz enflasyonunda baz etkileri sebebiyle keskin bir düşüş yaşanmasına rağmen çekirdek aylık enflasyon eğilimi, yönetilen fiyat artışları ve hala güçlü hizmet enflasyonu tarafından yönlendirilen TCMB'nin tahminlerinden daha yüksek devam ettiğini iletti. "2024 sonu enflasyon tahminimizi yüzde 42,4 olarak tutuyoruz" yorumunda bulunan Morgan Stanley, yılın geri kalanında faizlerin değişmeyeceği beklentilerinin sürdüğünü kaydetti.

Ayrıca söz konusu banka, Şubat ayında ilk faiz indiriminin yapılacağını öngördüklerini iletti.

ARALIK AYINA DİKKAT ÇEKTİ

BofA’nın yaptığı açıklamada ise, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz indirimi konusunda temkinli bir yaklaşım benimseyeceğine dikkat çekilirken mevcut enflasyon oranı, baz etkileri ve güçlü kur sayesinde hızla düşse de, hizmetler enflasyonunun yüksek seyretmesi ve gıda fiyatlarının mevsimsel faktörlerden etkilenmesi gibi risklerin devam ettiği vurgulandı.

Bankadan yapılan açıklamada, “TCMB, ilk faiz indirimi için Aralık ayını hedeflese de, bu kararın zamanlaması ekonomik verilere bağlı olacaktır. İlk indirimin ardından, faiz indirimlerinin hızı yavaş olacak ve sıkı para politikasının korunması hedeflenecektir.” denildi.