Avrupa Merkez Bankası’ndan son dakika. Faiz kararı açıklandı

Avrupa Merkez Bankası’ndan son dakika. Faiz kararı açıklandı
Piyasaların merakla takip ettiği ve beklediği Avrupa Merkez Bankası'nın para politikası kararı açıklandı.

ECB’nin (Avrupa Merkez Bankası) temmuz ayı toplantısında refinansman, marjinal fonlama ve mevduat faizleri 4,25 – 3,75 ve 4,50 oranlarında sabit tutuldu.

ecb2.png

Konuya ilişkin uzman ekonomistlerin açıklamaları da merakla bekleniyordu. Bu konuya dair ekonomistlerin beklentileri de bu yöndeydi. Açıklanan faiz kararı sonrasında piyasaları takip edenler sorularının yanıtını da almış oldu. Bu karar piyasalarda şaşkınlık yaratmadı, beklenen bir karar olarak değer gördü. Açıklanan fazi kararının ardından piyasalarda oluşan meraklı bekleyiş giderilmiş oldu. Söz konusu bu para politikası temmuz ayı toplantısında son halini almış, kararlaştırılmış oldu. Uzun yıllardır indirime gitmeyen ECB/Avrupa Merkez Bankası geçtiğimiz ay 2019 yılından bugüne dek ilk defa indirime gitmişti.

Avrupa Merkez Bankası konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bankalar hedeflenen uzun vadeli refinansman operasyonları kapsamında ödünç aldıkları tutarları geri öderken, Yönetim Konseyi hedeflenen borç verme operasyonlarının ve devam eden geri ödemelerin para politikası duruşuna nasıl katkıda bulunduğunu düzenli olarak değerlendirecektir.” sözlerine yer verdi. Yanı sıra, “Yönetim Konseyi, PEPP kapsamındaki yeniden yatırımları 2024 sonunda durdurmayı planlamaktadır ve varlık alım programı (APP) ve pandemik acil alım programı (PEPP) Eurosystem artık vadesi gelen menkul kıymetlerin anapara ödemelerini yeniden yatırmadığı için APP portföyü ölçülü ve öngörülebilir bir hızda azalmaktadır.” dendi.

ECB aynı zamanda, “Yönetim Konseyi, uygun kısıtlama seviyesini ve süresini belirlemek için verilere bağlı ve toplantıdan toplantıya bir yaklaşım izlemeye devam edecektir ve bu amaca ulaşmak için gerekli olduğu sürece politika faizlerini yeterince kısıtlayıcı tutacaktır.” ifadelerine yer verdi.