Bakan Yumaklı açıkladı: 9 bin ton sperma ihraç edildi

Bakan Yumaklı açıkladı: 9 bin ton sperma ihraç edildi
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, hayvancılık verimini artırmaya yönelik sperm üretimindeki başarıları duyurdu ve Azerbaycan'a 9 bin doz boğa sperması ihraç edildiğini belirtti.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türk hayvancılığındaki büyük bir başarıyı duyurdu. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), Azerbaycan’a 9 bin doz boğa sperması ihraç etti. Bu başarılı ihracat, geçen yılki 7 bin 200 dozluk sevkiyatın ardından geldi ve Türkiye'nin yerli sperm üretimindeki önemli rolünü pekiştirdi.

HAYVANCILIKTA VERİMİ ARTIRIYOR

sokak-hayvanlari-2024-07-28t144211-691.png

Yumaklı, Sultansuyu Tarım İşletmesi'nde yılda 1 milyon doz sperma üretildiğini belirterek, bu spermanın yüksek genetik kapasiteye sahip boğalardan elde edildiğini ve çiftçilere sunularak et ve süt verimini artırdığını açıkladı. Bakan Yumaklı, hayvancılıkta verimliliği artırmak için suni tohumlama ve yerli sperma kullanımını teşvik edeceklerini vurgularken, TİGEM'in uluslararası ihracatlarının Türkiye'nin tarım ve hayvancılık sektöründeki teknolojik ilerlemeleri ve rekabet gücünü artırdığını söyledi.

9 BİN DOZ SPERMA İHRAÇ EDİLDİ

sokak-hayvanlari-2024-07-28t143902-479.png

Yumaklı, "Kuruluşumuz, Türkiye'nin yanı sıra yurt dışında da gıda güvenliğinin sağlanmasına yönelik önemli çalışmalar yürütüyor. 2023 yılında Azerbaycan'a gerçekleştirdiği 7 bin 200 dozluk satışla ilk ihracatını gerçekleştiren kuruluşumuz, bu yıl dost ve kardeş ülkeye farklı ırklardan 9 bin doz sperma daha ihraç etti. Bu sayede Azerbaycanlı yetiştiricileri de TİGEM'in üstün özelliğe sahip genetik materyali ile buluşturmuş olduk. Yaptığımız iş birliklerinin, ülkemizin bilgi ve tecrübesinin kardeş ülkelere aktarılarak bu ülkelerin tarım sektörlerini güçlendireceğini umut ediyoruz. Bu bağlamda, Bakanlık olarak köklü bağlara sahip olduğumuz çevre ülkelerde tarımsal üretimin artırılması ve geliştirilmesine yönelik iş birliği ve desteklerimiz bundan sonra da devam edecek." diyerek gelişmeleri paylaştı.